Nu veel nonnetjes
Sovon Vogelonderzoek NederlandBericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op zaterdag 5 februari 2011
Een van de mooiste watervogels die in de winter ons land aandoet is het nonnetje, een soort zaagbek. Het is in ons land eigenlijk alleen een overwinteraar, dus de aantallen zijn nu op zijn hoogst.
Het nonnetje is een van de drie soorten zaagbekken. De andere twee soorten zijn de middelste en de grote zaagbek. Het is de kleinste van de drie en wordt ook wel de kleine zaagbek genoemd. Het mannetje van het nonnetje is geheel wit met subtiel een paar zwarte streepjes en een klein zwart Zorro-masker. Het vrouwtje is overwegend grijs met een roodbruine kop met witte wangen. Nonnetjes zijn niet groot, slechts zo'n veertig centimeter, net iets groter dan een wintertaling.
Zaagbekken zijn duikeenden met een gekartelde snavelrand. Deze is heel nuttig want daarmee ontsnapt geen enkele prooi als die eenmaal gevangen is. Ze jagen pijlsnel onder water achter hun prooi aan en eenmaal beet laten ze niet meer los.
Nonnetjes komen in ons land vooral in en rond het IJsselmeer voor, maar ook wel op kleinere plassen in het binnenland. Meestal zijn de groepen niet zo groot en zijn ze schuw en alert. Op het IJsselmeer komen ze in grotere aantallen voor. In het voorjaar verlaten ze ons land weer en vertrekken ze naar de broedgebieden in Noord-Europa tot in Rusland. Heel soms blijft er wel eens eentje in ons land hangen.
Kijk voor meer informatie over het nonnetje op de soortenpagina op de SOVON-site.
Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto's: IVN Vecht & Plassengebied