Muizenruiters op het erf
Vogelbescherming NederlandBericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op [publicatiedatum]
Niet alleen tuinvogels hebben moeite met het vinden van voedsel tijdens de koude wintermaanden. Ook voor uilen is het knap lastig om in de sneeuw muizen te vinden. Bouw daarom eens een muizenruiter op het erf! Dit winteronderkomen voor muizen dient als wegrestaurant voor uilen.
Een muizenruiter dient als winteronderkomen voor muizen. Uilen en andere muizenetende vogelsoorten, zoals de torenvalk en buizerd, hebben al snel in de gaten dat hier een hapje te halen valt. Vooral tijdens strenge winters met sneeuw biedt de muizenruiter de uilen en roofvogels een grotere kans om te overleven.
De muizenruiter kan geplaatst worden op een erf, niet te ver verwijderd van broedplaatsen van de steen- en kerkuil. Idealiter bestaat een muizenruiter uit zes stokken. Deponeer op de bodem een dikke laag stro, strooi daarop een laag graan en leg daar vervolgens weer stro overheen. Daarbovenop stapelt u een ruime hoeveelheid takken. Het is belangrijk dat er tijdens de winter regelmatig graan in de muizenruiter gestrooid wordt, zodat de muizen voldoende te eten hebben. Op die manier hebben ook de uilen en roofvogels tijdens de wintermaanden geen honger.
De steenuil is het kleinste uiltje in ons land. Met zijn grote gele ogen en zijn donzige lijfje is hij ook de publiekslieveling van Beleef de Lente. De afgelopen vijftig jaar is het aantal steenuilen gehalveerd, waardoor hij vrijwel is verdwenen uit Groningen, Friesland en grote delen van Drenthe. De steenuil staat daarom op de Rode Lijst.
Gelukkig zijn we de afgelopen jaren veel over dit kleine uiltje te weten gekomen, waardoor we ook beter weten hoe we ‘m kunnen beschermen. Vogelbescherming Nederland werkt daarom samen met steenuilenwerkgroep STONE en Landschapsbeheer. Samen adviseren we hoe een erf steenuilvriendelijker gemaakt kan worden, zodat dit kleine uiltje het voedsel en de veiligheid vindt die hij nodig heeft om te overleven.
Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto: Martin Hierck