Veel ruigpootbuizerds gezien
Sovon Vogelonderzoek NederlandBericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op [publicatiedatum]
Ieder najaar heeft weer zijn verrassingen als het om de vogeltrek gaat. Dit najaar lijkt een heel goed ruigpootbuizerdjaar te gaan worden. Over trektelpost Falsterbo in Zweden is de laatste dagen een recordaantal van maar liefst 1879 exemplaren getrokken, meer dan een verdubbeling van het hoogste aantal ooit (903 in de periode 1973 tot en met 2009). Ook in Nederland worden hoge aantallen waargenomen. Alertheid is wel geboden, want niet iedere buizerd is een ruigpootbuizerd.
In het kielzog van de overweldigende buizerdtrek van afgelopen week belooft het ook een heel goed jaar te worden voor trekkende ruigpootbuizerds. Deze Noord-Europese tegenhanger van de buizerd is wat forser uitgevoerd dan de buizerd en heeft twee opvallend donkere zogenaamde ‘polsvlekken’ op de ondervleugel, een witte stuit, donkere eindband aan de staart en in een aantal gevallen een bruine (bijna op een olievlek lijkende) borstvlek. Van heel dichtbij is te zien dat ze bevederde poten hebben. Ruigpootbuizerds bidden veel meer dan gewone buizerds. Helaas worden er veel determinatiefouten gemaakt omdat normale buizerds ook regelmatig een of meer van bovengenoemde kenmerken vertonen en soms ook af en toe bidden. Alertheid is geboden, want een gevleugelde uitspraak in de vogelwereld is: ‘Bij twijfel is het er geen!’.
Op Falsterbo, dè trektelpost van Zweden gelegen in het zuiden van Zweden, worden al vele (na)jaren alle vogels geteld die er langskomen. En dat zijn er vele, vele honderdduizenden. Variërend van kleine zangvogels, zoals vinken en kepen, tot de grote jongens zoals bastaardarenden en zeearenden. Op de website van Falsterbo zijn van dag tot dag de aantallen te zien. Deze site is des te interessanter omdat de aantallen die daar langs komen ook voor een deel over Nederland zullen vliegen. Immers, Nederland ligt in de zuidwestelijke baan ten opzichte van Falsterbo, de trekrichting voor heel veel vogels. Dus als u op deze site kijkt weet u een beetje wat u in de dagen erna kunt verwachten. Superhandig natuurlijk.
Recent werden op één dag, 13 oktober jl., maar liefst 165 trekkende ruigpootbuizerds genoteerd, terwijl er in heel 2009 in totaal 185 werden gezien. Blijkbaar hebben de ruigpootbuizerds een uitzonderlijk goed broedseizoen gehad. Ook in Nederland zijn er inmiddels al 29 ruigpootbuizerds gemeld (stand tot 20 oktober) en dat is een ongewoon hoog aantal. In de buurt van Huissen (Gld) werd zelfs een ruigpootbuizerd bijzonder fraai gefotografeerd. De fotograaf, Koos Dansen, kon zijn geluk niet op toen hij deze kanjer voor de lens kreeg.
Mocht u de komende dagen naar buiten gaan en u ziet een buizerd, check dan heel goed de (subtiele) kenmerken. Misschien heeft u wel een ruigpootbuizerd te pakken.
Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: IVN Vecht & Plassengebied