Distelvlinders komen er aan!
De VlinderstichtingBericht uitgegeven door De Vlinderstichting op maandag 20 april 2009
Ieder voorjaar trekken distelvlinders uit Afrika naar het Noorden. Als ze geluk hebben komen ze hier in de loop van mei aan. In Zuid Frankrijk zijn de stromen distelvlinders begonnen. Hoeveel zullen Nederland halen?
Pieter Kan meldde op 15 april uit Callas (Provence, Frankrijk): “flink aan het werk in de tuin. Regelmatig komen distelvlinders langs. Ze vliegen stevig door naar het Noorden, dus wacht ze maar op bij de grens” . En op 18 april schreef hij als voetnoot bij een e-mail: “De Distelvlinders trekken nog steeds langs”. Kortom, ze zijn inmiddels de Middellandse zee over en zijn op weg naar Nederland. Ieder voorjaar opnieuw vertrekken deze forse vlinders uit Afrika. Omdat het daar in de zomer te heet en te droog is, kunnen ze daar niet overleven. Het wisselt sterk van jaar tot jaar hoeveel er daadwerkelijk Nederland bereiken, want er kan het nodige mis gaan onderweg.
De vlinders moeten duizenden kilometers vliegen en na de Middellandse zee hebben ze ook nog bergketens en door de mens intensief gebruikt land te overwinnen. Ook het weer kan tegenzitten. Als er veel storm en regen is onderweg, zullen maar weinigen de tocht overleven en kunnen we hier een jaar zonder distelvlinders verwachten. Zit het mee en gaat het ze – letterlijk – voor de wind, dan kunnen over een week of twee duizenden distelvlinders hier arriveren. Ze zoeken een partner (dat is geen probleem als ze met veel zijn) en planten zich voort. Vervolgens sterven ze, maar in augustus komt de nieuwe generatie weer uit de pop.
Er zijn jaren dat je moeite moet doen om een distelvlinder te zien te krijgen. In goede jaren kun je er tientallen op een dag tegenkomen als je op de juiste plaatsen zoekt. Distelvlinders zijn echte snoepers, die veel nectar nodig hebben voor hun terugtocht naar Afrika. De bekende vlinderstruik is een erg goede nectarplant, maar ook distels, koninginnenkruid en de ijzerhard bij ons in de tuin worden graag bezocht. In de loop van september vertrekken ze weer naar het zuiden. Deze vlinder zal een beetje Nederlandse winter namelijk niet overleven. Hoewel er veel onderweg sterven is deze trektocht blijkbaar de enige manier voor de soort om te overleven. We kijken naar ze uit en zijn benieuwd of het weer eens een echt goed distelvlinderjaar zal worden.
Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting