Rietzanger: algemeen, of toch niet?
Sovon Vogelonderzoek NederlandBericht uitgegeven door SOVON op zaterdag 4 april 2009
De rietzanger wordt de komende dagen weer terugverwacht uit Afrika. Brabanders en Limburgers moeten helaas tevergeefs wachten: bij hen in de buurt komt hij nauwelijks voor. Eigenlijk best vreemd voor zo'n algemene vogel.
Zoals de naam al aangeeft, is de rietzanger een soort van riet. De vogel wordt echter ook veel gezien in ruigtes en smalle slootrandjes met een enkele rietstengel, weelderig struikgewas en wilgen. In ieder geval moet er water in de buurt zijn. Eigenlijk lijkt heel Nederland dus geschikt voor de rietzanger. Lijkt, want hoewel hij in het westen en noorden van ons land zeer algemeen is, wordt hij in Oost- en Zuid-Nederland nauwelijks gezien. Dit is best vreemd aangezien ook hier ogenschijnlijk meer dan genoeg geschikt biotoop voorhanden is.
De komende dagen worden ze dus weer massaal terugverwacht vanuit hun overwinteringsgebieden in Afrika. Hun rollende en raspende zang is best gemakkelijk te herkennen. Tijdens het hoogtepunt van de zang vliegen ze vaak een stukje boven het riet uit om vervolgens weer als een parachuutje te landen op een rietstengel. Vergeleken met de doorgaans saai bruin gekleurde rietvogels is de rietzanger nog best kleurrijk. Hij heeft een mooi getekend kopje met een lichte duidelijke wenkbrauwstreep en een donker kruintje.
Mensen uit Noord- en West-Nederland veel rietzangerluister- en kijkplezier!
Tekst: Harvey van Diek, SOVON
Foto: Jan Nijenhuis, Saxifraga