Saharazand brengt distelvlinders
De VlinderstichtingBericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]
Distelvlinders kunnen hier niet overwinteren en komen ieder voorjaar vanuit Afrika richting Nederland. Vorige week zijn ze plotseling binnengekomen. Ze zijn ongetwijfeld meegevoerd in de hoge luchtstromen die ook het rode Saharazand hierheen brachten.
Het was aan de auto's te zien vorig weekend: woestijnzand. Met de warme lucht die ons een prachtige Koninginnedag bezorgde was ook Saharazand meegekomen. Die warme lucht kwam dus van ver. En hij bracht ook nog een vlindercadeautje mee: distelvlinders. Het waren er niet zoveel als in 2009, maar toch genoeg om opgemerkt te worden. Het begon abrupt. Op 28 april werden er nog geen doorgegeven. Vanaf zondag 29 april beginnen ze binnen te komen en dinsdag viel de piek. Het weer werd daarna duidelijk minder en op 3 mei werd er geen gemeld. De dagen daarna waren de waarnemingen nog sporadisch. De distelvlinders die even ons land aandeden zijn inmiddels vermoedelijk doorgevlogen. Ze zullen eitjes leggen en er zal over een week of zes tot acht een nieuwe generatie vliegen. Hoeveel distelvlinders we bij ons kunnen zien hangt af van hoeveel het er in het voorjaar in Noord-Afrika zijn en van dagen met een krachtige zuidelijke luchtstroming.
Vlinderaars die afgelopen februari en maart Noord-Afrika bezochten lieten weten dat ze bijna geen poppen van de distelvlinder konden vinden. Blijkbaar heeft de distelvlinder zich daar deze winter niet massaal voortgeplant. De warme lucht kregen we eind vorige week. En distelvlinders kwamen er ook, alleen niet echt veel. Wie weet waren het er veel meer geweest als er in Noord-Afrika net zoveel poppen waren geweest als in het laatste topjaar 2009 (toen werden in het Atlasgebergte in Marokko in maart regelmatig duizenden poppen per onderzocht veld gevonden). Mogelijk dat de komende weken nog wel meer vlinders vanuit het zuiden ons land zullen bereiken. In ieder geval zullen we deze zomer de nakomelingen van de nu gemelde vlinders moeten kunnen tegenkomen. De rupsen leven op diverse distelsoorten en doordat het hier flink nat is geweest kunnen veel van de afgezette eitjes zich succesvol tot vlinder ontwikkelen. Dan hebben we deze zomer toch een redelijke kans om te genieten van deze imposante vlinder.
Tekst: Chris van Swaay en Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Kars Veling