Massagraf huismoeders
De VlinderstichtingBericht uitgegeven door De Vlinderstichting op donderdag 27 november 2008
Vlinders zijn fragiele diertjes en als ze eenmaal dood zijn vind je er al gauw niets meer van terug. Soms echter worden, zoals van de week in Heiloo, tientallen resten van nachtvlinders bij elkaar aangetroffen: massagraven.
Wim Klein Schiphorst vond zo enkele dagen geleden in een achteraf hoekje in de schuur meer dan tachtig losse vleugeltjes van de huismoeder (Noctua pronuba). Hij schrijft: "In mijn schuur zijn wat hoekjes waar ik niet elke dag kijk. Laatst was ik op zoek naar wat planken toen mijn oog viel op een achteraf stukje vensterbank. Ik moest wel twee keer goed kijken voor ik mijn ogen geloofde. Er lagen, slordig op een hoop wel meer dan tachtig losse vleugels van - op een na - allemaal huismoeders.” De huismoeder is een nachtvlinder die graag een schuur binnenvliegt om te rusten. Dit kan overdag zijn, maar soms ook tijdens een warme periode in de zomer (een soort zomerrust).
Het lijkt erop dat deze schuur een geliefde plek was voor huismoeders, maar het zou ook goed kunnen dat de vlinders buiten zijn gevangen en mee naar binnen zijn genomen om te worden opgegeten. Bij navraag bij Wim Klein Schiphorst bleek de huismoeder de meest voorkomende nachtvlinder in zijn tuin in Heiloo te zijn. Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat de huismoeders zijn opgepeuzeld door vogels of vleermuizen; er zit een klein vlieggaatje in de wand van de schuur'. Vleermuizen zijn het meest waarschijnlijk, want die zijn, net als de huismoeders, ’s nachts actief en het is bekend dat ze vaste peuzelplekken hebben. Heeft u iets dergelijks ook wel eens meegemaakt? Stuur ons dan een berichtje via het contactformulier op Vlindernet.
Tekst: Mathilde Groenendijk & Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto: Wim Klein Schiphorst