
Het weerbericht laat niets te wensen over: het is perfect telweer en dus geven we heel Nederland een goed excuus om naar buiten te gaan. Van 10 tot en met 14 april kun je meedoen om de wilde bij een handje te helpen. Het gaat namelijk niet goed met de wilde bijen in Nederland: van de 360 soorten die hier voorkomen, is ruim de helft bedreigd. “Hoe meer tellers, hoe meer informatie we verzamelen en dat is belangrijk, want hoe meer we weten over de verschillende bijen, hoe beter we ze kunnen beschermen.”, vertelt Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur en bijenexpert van Naturalis Biodiversity Center.
Weer of geen weer
Tijdens de vorige editie van de jaarlijkse telling zat het weer niet mee. Het was koud, guur en nat, en er bestaat een vermoeden dat dit de reden was dat er minder bijen per persoon geteld zijn dan het jaar ervoor. Dit jaar lijkt het weer ons goed gezind. “Als we dit weekend meer bijen tellen dan het afgelopen jaar en het weer blijft zo goed als het nu is, dan waren de lagere aantallen van vorig jaar het resultaat van het koude weer”, legt Biesmeijer uit. “Tellen draagt direct bij aan dit wetenschappelijk onderzoek en is dus heel belangrijk!”
Meetellen
Meedoen is gelukkig erg makkelijk. Ga een half uur lang buiten in de tuin, op het balkon of een ander groen plekje in de buurt staan en tel de bijen om je heen. Kennis van bijen is niet nodig. Via het interactieve telformulier op de website Nationalebijentelling.nl kun je bijhouden welke bij je hoe vaak ziet. Hier vind je ook het bijengidsje, met uitgebreide informatie over 16 verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen die in deze periode rondvliegen. Ook kan iedereen die dat leuk vindt zich goed voorbereiden door op de website meer te lezen over bijen en e-learnings te volgen. Tijdens het telweekend is op de site live het aantal tellers te zien, en de top 10 met de meest getelde bijen en hun aantallen.
Nationale Bijentelling
De Nationale Bijentelling wordt georganiseerd door Naturalis Biodiversity Center, LandschappenNL en IVN Natuureducatie, in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten, Waarneming.nl en mede-initiatiefnemer Natuur & Milieu. Het doel is om gezamenlijk meer over bestuivers te weten te komen, zodat we ze beter kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit onderzoek door wilde bijen te tellen.
Tekst: IVN Natuureducatie, LandschappenNL en Jade Eversmann, Naturalis Biodiversity Center
Beeld: Marit Moerman (leadfoto: aardhommel)