Afhankelijk van de sterfelijke bij
De NatuurkalenderBericht uitgegeven door De Natuurkalender op maandag 14 juli 2008
Regelmatig horen we het de laatste tijd in het nieuws, bijenvolken die massaal sterven. Veel meer dan vroeger. En niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Het Ministerie van LNV heeft kort geleden onderzoek naar de oorzaken van de sterfte uitgebreid. En ook internationaal vindt uitgebreid onderzoek plaats. Maar waarom is het eigenlijk zo erg als er veel bijen sterven of als ze uiteindelijk zouden uitsterven?
Er zijn ongeveer 20.000 bijensoorten bekend, een enorm aantal. Hieronder zijn maar een paar soorten die honing maken, de belangrijkste reden waarom wij bijen kennen. Ook hommels zijn eigenlijk bijen, maar dan met langere beharing.
Bijen halen hun voedsel uit nectar en stuifmeel van bloemen. En dit is het belangrijkste nut dat ze voor ons, mensen, hebben. De bij vormt de belangrijkste schakel in het proces van bestuiving en dus bevruchting van veel planten. Het sterven van veel bijen, of uiteindelijk zelfs uitsterven, is zo erg omdat wij voor ons voedsel in sterke mate afhankelijk zijn van dit insectje! Ongeveer een derde van de gewassen die voor consumptie verbouwd worden is afhankelijk van bestuivers. Verreweg het grootste deel van deze bestuivers bestaat uit bijen. Ze worden onder andere gebruikt in de fruitteelt, glasgroenteteelt en in de zaadteelt. Appels, peren, kersen, komkommers, pompoenen, meloenen, aardbeien, courgettes, paprika’s, enzovoort, enzovoort. Zonder bijen kunnen we ze vergeten.
Tekst: Wichertje Bron, De Natuurkalender
Foto: Guérin Nicolas, GNU Free Document License