Natuurberichten
Uitgever: Naturalis Biodiversity Center
Naturalis Biodiversity Center is een internationaal opererend onderzoekscentrum. De ruim 120 onderzoekers en 200 gastonderzoekers die aan Naturalis verbonden zijn, houden zich bezig met het beschrijven, begrijpen en verklaren van biodiversiteit en geodiversiteit. Aan de basis van het onderzoek ligt de in twee eeuwen opgebouwde nationale collectie van 42 miljoen planten, dieren, fossielen en gesteenten.Pagina 8 van 37 - 361 Resultaten
Welke verschillende soorten planten en schimmels zijn er allemaal, hoe ontstaat verschil in soorten, en hoe gaat het met ze? Daar geeft het afgelopen dinsdag verschenen nieuwe rapport van Kew Botanical Gardens antwoord op...
In het Amazonewoud liggen duizenden restanten van oude beschavingen verborgen. Deze verborgen structuren, ook wel geogliefen genoemd, geven veel prijs over de geschiedenis van de Amazone. In Science verscheen afgelopen donderdag..
Vijgenbomen kunnen niet zonder hun zeer specialistische bestuivers: vijgenwespen. En vijgenwespen kunnen hun eitjes alleen in vijgen leggen. Onderzoek in het tropisch regenwoud van Panama leidde tot een nieuwe kijk op hoe deze..
Met behulp van röntgenstraling hebben Naturalis-onderzoeker Richard Dearden en Engelse collega’s ontdekt hoe het kraakbeen rond het brein van de 455 miljoen jaar oude vis Eriptychius americanus eruitzag. Het onderzoek van Dearden..
Machine learning, vaak 'AI' genoemd, maakt het mogelijk om de mysterieuze wereld van de communicatie van dieren bloot te leggen door hun geluiden, die zoveel informatie overbrengen, te analyseren. Een nieuw project genaamd..
Invasieve exoten zijn een snel groeiend probleem, zegt het biodiversiteitspanel van de Verenigde Naties. Er moet meer gebeuren om ze te bestrijden en om verdere verspreiding tegen te gaan. ..
Een internationaal team van wetenschappers heeft de eerste complete stamboom van de kruisbloemigen bepaald. Van veel groenten op je bord, van de belangrijke onderzoeksplant Arabidopsis, en van exotische varianten is nu duidelijk..
Anadoluvius leefde bijna 9 miljoen jaar geleden en is een voorouder van de levende Afrikaanse apen en mensen...
Het gaat niet goed met de wulp en de regenwulp. De strandlopers namen in Nederland sinds 1990 in aantal af, en ook in de rest van Europa daalt het aantal broedparen. Hoe kan dat? Een nieuwe studie laat zien dat de achteruitgang al..
Afgelopen voorjaar hielpen meer dan honderd vrijwilligers Earthwatch Europe en Naturalis de waterkwaliteit in de Alblasserwaard te onderzoeken. Wat blijkt? Ruim de meerderheid van alle watermonsters was van goede kwaliteit...