Natuurberichten

Uitgever: De Natuurkalender

De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.

Pagina 69 van 72 - 720 Resultaten

Blauwe knoop. Fotograaf Pethan, via Wikipedia vrij gebruik onder GFD-licentie

Op 9 juni kwam de eerste melding van een bloeiende blauwe knoop binnen bij de Natuurkalender. De eerste waarneming van dit jaar kwam uit de provincie Noord Brabant. Deze waarneming komt overeen met de Natuurverwachting, die voor..


Lees verder 12 juni 2008   16 jaar oud
Moerasspirea. Vierkant plaatje. Van Wikipedia gehaald onder GDU licentie.

Volgens de natuurverwachting van de Natuurkalender begint rond deze tijd moerasspirea te bloeien en inderdaad zijn de eerste bloeiende exemplaren gemeld. Deze plant had vanouds de bijnaam ‘koningin van het veld (Regina prati)’,..


Lees verder 10 juni 2008   16 jaar oud
Bloem van gewone dopheide. Wikipedia Creative Commons Attribution ShareAlike 2.5 Licentie (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5/)

Dit is de tijd dat de gewone dopheide gaat bloeien. De eerste meldingen zijn binnen bij de Natuurkalender. Deze plant bloeit in de eerste helft van de zomer, maar tot ver in de herfst zijn nabloeiende exemplaren te vinden...


Lees verder 4 juni 2008   16 jaar oud
De bovenstaande foto's zijn beschikbaar gesteld door de Stichting Samenwerkende Artsen en Adviesorganisaties in de Gezondheidszorg (SAAG).

Teken genoten van de extreem warme mei dit jaar. Ruim 300 mensen meldden in 2008 een of meer tekenbeten via www.natuurkalender.nl. 38 procent hiervan werd opgelopen in de tuin en 32 procent in het bos. De meeste teken werden..


Lees verder 3 juni 2008   16 jaar oud
Wilde Peen - Bloei (foto: Natuurkalender Handleiding)

De meteorologische zomer begint pas over ruim drie weken; bij de Natuurkalender werden de eerste zomerbloeiers echter al gemeld. Het duizendblad en de wilde peen zijn hier voorbeelden van. ..


Lees verder 29 mei 2008   16 jaar oud
Kropaar. Foto Arnold van Vliet

Hooikoortspatiënten nemen te laat hun medicijnen in. Zij doen dat pas als de pollen in de lucht zweven, terwijl veel medicatie effectiever is als de patiënt al een aantal weken voor de start van het hooikoortsseizoen met het..


Lees verder 29 mei 2008   16 jaar oud
Eikenprocessierups

Door het warme weer in de afgelopen dagen ontwikkelen de eikenprocessierupsen zich snel. Ze bereiken rond deze tijd het derde stadium. Dit is het moment dat ze de vervelende brandharen krijgen die veel overlast kunnen veroorzaken...


Lees verder 23 mei 2008   16 jaar oud

De laatste ganzenmeldingen komen allemaal uit Rusland. Cas, Eric, Kramer, Kees, Melis en Marco werden daar afgelopen week gesignaleerd. Cas is het verste weg van Nederland: hemelsbreed bijna 3000 kilometer. Op 20 mei zat hij 9,71..


Lees verder 22 mei 2008   16 jaar oud
Klaprozen. Fotograaf: Arnold van Vliet, De Natuurkalender

De komende tijd gaat de klaproos weer volop bloeien. Vroeger bloeide de soort, samen met andere akkerkruiden, volop op korenvelden en akkerland. Door onkruidbestrijding en bemesting zijn ze daar nauwelijks meer te zien. Wel zien..


Lees verder 19 mei 2008   16 jaar oud
Bloei vossenstaart gras detail

Het graspollenseizoen is de afgelopen week volop van start gegaan. Het aantal graspollen in de lucht zal de komende dagen verder toenemen. Met name in het zuiden van het land liggen de concentraties iets hoger dan normaal. Het..


Lees verder 14 mei 2008   16 jaar oud

Archief