Klaprozen. Fotograaf: Arnold van Vliet, De Natuurkalender

Rode crêpe in de bermen

De Natuurkalender
19-MEI-2008 - De komende tijd gaat de klaproos weer volop bloeien. Vroeger bloeide de soort, samen met andere akkerkruiden, volop op korenvelden en akkerland. Door onkruidbestrijding en bemesting zijn ze daar nauwelijks meer te zien. Wel zien we ze langs wegen en in ruigten, vaak in de buurt van de akkers waar ze ooit veel te vinden waren.
Bericht uitgebracht door De Natuurkalender op maandag 19 mei 2008

De komende tijd gaat de klaproos weer volop bloeien. Vroeger bloeide de soort, samen met andere akkerkruiden, volop op korenvelden en akkerland. Door onkruidbestrijding en bemesting zijn ze daar nauwelijks meer te zien. Wel zien we ze langs wegen en in ruigten, vaak in de buurt van de akkers waar ze ooit veel te vinden waren.

De klaproos bloeit van mei tot en met augustus, maar de hoofdbloei vindt plaats in juni en juli. In Nederland komen verschillende soorten klaprozen voor: bleke klaproos, grote klaproos, ruige klaproos en slaapbol. Allemaal hebben ze gemeen dat ze grote bloemen hebben die afzonderlijk aan het eind van de stengel staan. De bloemen zijn eerst wit, maar voordat ze opengaan worden ze meestal fel rood gekleurd en zo kleuren en fleuren ze onze bermen en akkerranden op. De bloemen bloeien slechts een dag, daarna vallen de gekleurde kroonbladen eraf en worden de zaaddozen gevormd. Als de zaden rijp zijn gaat de zaaddoos aan de bovenkant open en vormt zo een natuurlijk strooidoosje.

Slaapbol
De klaproos is lid van de papaverfamilie. Een bekende soort in deze familie, en dus een broertje van de klaproos, is de slaapbol waar opium uit gemaakt wordt. Verder levert slaapbol blauwmaanzaad dat op brood gebruikt wordt en waaruit papaverolie, een bestanddeel van olieverf, kan worden geperst. Verder wordt de plant gebruikt voor medicinale toepassingen en zijn de zaden eetbaar.

Tekst: Wichertje Bron, De Natuurkalender
Foto: Arnold van Vliet