Witte schermen voor de zomer
De NatuurkalenderBericht uitgegeven door de Natuurkalender op donderdag 29 mei 2008
De meteorologische zomer begint pas over ruim drie weken; bij de Natuurkalender werden de eerste zomerbloeiers echter al gemeld. Het duizendblad en de wilde peen zijn hier voorbeelden van.
Met hun prachtige witte schermen zijn het duizendblad en de wilde peen karakteristieke soorten van een zomers grasland. In mei kwamen er al 6 eerste waarnemingen van het duizendblad binnen bij de natuurkalender. Allemaal in het zuid tot midden oosten van het land; de noordelijkste waarneming kwam uit Overijssel (zie onderstaand kaartje). Wanneer het warme natte weer volgens voorspelling nog even aanhoudt, verwachten we dat de soort zich de komende weken in hoog tempo over de rest van het land zal verspreiden. Duizendblad is een algemene plant in bermen, op graslanden en ruigten. De bladeren kunnen worden gegeten als spinazie of soepgroente en gedronken als thee. Ze zijn zoet met een iets bittere smaak.
De bloei van het duizendblad wordt op de voet gevolgd door de bloei van de wilde peen. Tot nu kwamen er 2 waarnemingen van deze soort binnen bij de Natuurkalender. De wilde peen leeft meestal twee jaar. Tijdens het eerste jaar vormt hij bladeren; in het tweede jaar zijn bloeiwijze. In het midden van zijn witte scherm, zit meestal een onvruchtbare rode of paarse bloem. De witte wortel heeft ongeveer dezelfde geur en smaak als de wortels die wij eten, maar is veel dunner. De geteelde peen is een ondersoort van de wilde peen. In de volksgeneeskunde behandelt men maag- en nieraandoeningen met de wilde peen.
Schermen
Op het eerste gezicht lijken de het duizendblad en de wilde peen met hun witte schermen een beetje op elkaar. Toch komen ze uit verschillende plantenfamilies. De wilde peen komt uit de schermbloemenfamilie. Tot deze familie behoren veel soorten met witte schermen, zoals berenklauw, fluitenkruid en zevenblad. De schermen van al deze soorten worden echte schermen te genoemd. Echte schermen herken je doordat alle zijassen (bloemstelen) uit één punt komen. Als je goed naar de foto van het duizendblad kijkt, zie je dat dit bij deze soort niet het geval is.
De eerste bloeiwaarnemingen van het duizendblad gemeld via www.natuurkalender.nl
Tekst: Sara Mulder, De Natuurkalender
Foto wilde peen: Arnold van Vliet, De Natuurkalender
Foto duizendblad: Pethan (GFD Licentie)