Natuurberichten

Uitgever: Nederlandse Mycologische Vereniging

De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft als doel de bevordering van de kennis van de mycologie (paddenstoelenkunde).

Pagina 59 van 69 - 688 Resultaten

Valse hanekam

Een droog voorjaar leidt niet automatisch tot een slecht paddenstoelennajaar. Dat blijkt uit een langlopend onderzoek naar de interactie tussen paddenstoelen en het bodemleven...


Lees verder 22 juni 2011   13 jaar oud
Omslag boek

Zuring-rietroest is een van de talrijke roestschimmels die in ons land voorkomen. Een Nederlands determinatiewerk over roestschimmels dat binnenkort verschijnt, zal de interesse voor deze groep zeker doen toenemen...


Lees verder 15 juni 2011   13 jaar oud
Wit wolschijfje

De aanhoudende droogte van de afgelopen periode dwingt paddenstoelenliefhebbers steeds beter te zoeken en genoegen te nemen met de kleinste zwammetjes die zich willen laten zien. Zo werd het Wit wolschijfje gevonden, een..


Lees verder 8 juni 2011   13 jaar oud
Hoogveenmosklokje

Voor het eerst in ruim twintig jaar is het Hoogveenmosklokje weer in Friesland opgedoken. De vondst werd gedaan in het stroomdal van de Linde (Lende)...


Lees verder 2 juni 2011   13 jaar oud
Gewone wimperzwam

Een pak niet bezorgde en in het bos weggegooide kranten wordt soms door de Gewone wimperzwam als voedsel uitgekozen. De Gewone wimperzwam is een zakjeszwam die normaal op verrot hout te vinden is...


Lees verder 27 mei 2011   13 jaar oud
Perzik-krulziekte

Het lijkt erop dat de aantasting van perziken door de Perzik-krulziekte dit jaar op een laag pitje staat. Door de droge, zonnige maart heeft de schimmel weinig kans gehad de perzikbomen goed te infecteren. Dit is goed nieuws voor..


Lees verder 18 mei 2011   13 jaar oud
Jeneverbes-Perenroest

Door de grote droogte van de afgelopen weken is de Jeneverbes-Perenroest nog niet gesignaleerd. Nu het deze week wat vochtiger is, zal de kans op een waarneming van deze roest op jeneverbesstruiken in tuinen en parken groter..


Lees verder 11 mei 2011   13 jaar oud
aeciën op Speenkruid

Het vroege voorjaar is voorbij en de echte vroege voorjaarsbloeiers zijn op hun retour. Van speenkruid zijn alleen de verlepte bladeren nog over. Op sommige van deze bladeren vind je roestschimmels. Over de verspreiding van..


Lees verder 5 mei 2011   13 jaar oud
Stromatinia rapulum, Salomonsstromabekertje

Vrijwel alle meldingen van het Salomonsstromabekertje in Nederland stammen uit de kalkrijke duinen. Verder lijkt deze soort bijna nooit in het binnenland gevonden te worden. Dit jaar is deze soort echter in de voormalige..


Lees verder 27 april 2011   13 jaar oud
Vingerhoedje

Het Vingerhoedje is een zeldzame lentepaddenstoel in Nederland. Het Vingerhoedje wordt wel eens tot de eetbare paddenstoelen gerekend, maar dit is niet geheel zonder risico voor de kok én zijn gasten. Bij het verhitten komen..


Lees verder 20 april 2011   13 jaar oud

Archief