Natuurberichten
Uitgever: De Natuurkalender
De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.Pagina 57 van 72 - 717 Resultaten
De eerste rijpe wilde lijsterbessen zijn gesignaleerd. De laatste jaren is het normaal dat de eerste bessen begin juli worden waargenomen. Zestig jaar geleden zou dit echter zeer vroeg geweest zijn. Toen was de tweede helft van..
Het aantal exotische waterplanten, vissen en andere dieren in Nederlandse sloten, plassen en rivieren neemt snel toe. De belangrijkste oorzaken hiervoor zijn het bewust en onbewust uitzetten van de nieuwe soorten, meeliften met de..
Het warme tot zeer warme weer van de afgelopen maanden heeft er voor gezorgd dat de planten die in de zomer bloeien gemiddeld twee weken vroeger bloeien dan dertig jaar geleden. ..
De laatste dagen is het volop zomer in Nederland. De terrassen worden bevolkt en mensen genieten van frisdrank, ijs en alcoholische dranken op terrassen en in tuinen. In 2007 en 2008 werden we rond deze tijd daarbij vergezeld door..
Volgens de voorspelmodule van De Natuurkalender komt het zeepkruid komende week massaal in bloei. De eerste waarnemingen zijn nu al binnen. Zeepkruid is een echte zomerbloeier; normaalgesproken bloeit hij van juli tot september. ..
De eerste waarnemingen van kiemplantjes van de hooikoortsplant ambrosia zijn weer binnengekomen op www.natuurkalender.nl. Sinds de herfst van 2006 is er jaarlijks aandacht voor de toename van ambrosia in Nederland. Het aantal..
De eikenprocessierupsen hebben zich op verschillende plaatsen in hun nesten teruggetrokken om zich te verpoppen. Dit betekent dat ze niet meer in processie door de bomen zullen lopen op zoek naar bladeren en de bomen zich van de..
Nederland is weer een nieuw invasief plaaginsect rijker: de snuitkever Otiorhynchus meridionalis. Deze uit het Middellandse Zeegebied afkomstige kever werd gevonden in de binnentuin van een appartementencomplex in Maastricht, waar..
De afgelopen dagen zijn voor het eerst eikenprocessierupsnesten aangetroffen in vier gemeenten in Drenthe: Meppel, Hoogeveen, Uffelte en Havelte. Hiermee breidt de rups zich weer verder naar het noorden uit. De gevonden locaties..
De gewone dopheide begint te bloeien. Dopheide bloeit vooral in de eerste helft van de zomer. Tegen de tijd dat de struikheide in augustus flink in bloei staat, is dopheide over het hoogtepunt van de bloei heen, al zijn tot ver in..