Natuurberichten
Uitgever: Vogelbescherming Nederland
Vogelbescherming Nederland komt op voor in het wild levende vogels en hun leefgebieden. In Nederland en wereldwijd. Samen met mensen die bescherming van vogels en natuur belangrijk vinden. Zo dragen we bij aan het behoud van de natuur en aan een leefbare wereld.Pagina 55 van 98 - 980 Resultaten

De grote karekiet doet zijn naam eer aan. Deze rietvogel is een stuk groter dan andere zangvogels in het riet; zo groot als een merel. Zijn relatief zware nest kan niet door jong riet of andere planten worden gedragen. Hij is..

2013 was het Jaar van de Patrijs. Op initiatief van Vogelbescherming werden in meerdere provincies (o.m. Gelderland, Groningen, Noord-Brabant, Zeeland) initiatieven genomen om de alarmerende achteruitgang van de patrijs een halt..

Voetbalbond KNVB roept haar leden op om nestkasten voor spreeuwen op te hangen rondom de voetbalvelden. Spreeuwen eten de larven die het veld beschadigen. De bond gaf zelf het goede voorbeeld en hing een aantal nestkasten op..

Bonte strandlopers zijn eigenlijk al klein, maar dé kleine strandloper is Calidris minuta, zoals zijn wetenschappelijke naam luidt. Anders dan van de bonte, zullen we van de kleine strandloper geen grote wolken boven het wad zien...

Eenden zijn prachtige vogels. In het voorjaar en in de winter is het genieten van het mooie kleed van de mannetjes van de vele soorten die ons land kent. De een is nog mooier dan de ander. Maar nu zie je bijna alleen maar bruine..

In 2016 hebben op Texel twee paar strandplevieren gebroed. Dat was sinds 2009 niet meer gebeurd op het eiland, hoewel er in principe genoeg geschikt leefgebied aanwezig is. Maar een paar stille plekken op het strand doet wonderen...

In het waddengebied strijken miljoenen vogels neer om te eten, broeden of rusten. Een genot om er vogels te kijken. Maar hoe weet je waar de vogels het best te zien zijn, wanneer het hoogwater is en hoe herken je al die..

In mei leggen veel vogels een ei. Meestal zelfs meerdere: een legsel van zangvogels bevat vaak vijf tot acht eieren, al is dat per soort heel verschillend. Overal om ons heen zijn nu de jongen van die voorjaars-legsels te zien. En..

Goed nieuws voor de vogels en bijen. Het gebruik van het bestrijdingsmiddel imidacloprid voor de glastuinbouw is tijdelijk verboden. Imidacloprid behoort tot de groep neonicotinoïde, dit zijn bestrijdingsmiddelen die in de..

Rond 1960 waren er nog zo’n 5000 broedparen van de grote karekiet in Nederland. Daar is nu niet veel meer van over. In 2014 waren er nog maar 120 tot 150 paren. De situatie in 2016 lijkt nog veel zorgelijker te zijn...