Natuurberichten
Uitgever: De Vlinderstichting
De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.Pagina 55 van 191 - 1903 Resultaten
Het gebruik van systemische gewasbeschermingsmiddelen, zoals sommige neonicotinoïden, is binnen Europa steeds meer aan banden gelegd vanwege de neveneffecten op onder meer bijen. Nu zijn ook voor fipronil negatieve effecten..
In 2006 verscheen de laatste dagvlinderatlas. Hierin is alle kennis die op dat moment bekend was verzameld. Kaartjes geven de verspreiding van de soorten vroeger en tot 2005. De Vlinderstichting werkt aan een nieuwe atlas en wil..
De laatste weken hebben we diverse berichten gelezen van terreinbeheerders die bij aanplant/herplant van bomen kiezen voor exoten, soms zelfs voor invasieve exoten. Wij roepen hen dringend op: doe dat niet! ..
Zaterdag 7 maart zaten bijna 600 vlinderliefhebbers binnen, in theater de Junushoff in Wageningen, voor de Landelijke vlinderdag. Ze genoten van inspirerende verhalen en prachtige plaatjes. Maar terwijl zij de hele dag binnen..
Tijdens de Landelijke Vlinderdag riep De Vlinderstichting Willem van Hemmen uit Gasselte, uit tot ‘Vlinderbeheerder 2020’. In 1972 nam hij voormalige landbouwgrond in Drenthe in beheer. Het gebied veranderde in bloemrijk grasland..
Veel mensen houden van vlinders. Ze vliegen alleen met mooi zonnig weer. Dan zijn we sowieso vaak al beter gemutst, maar ook hun kleuren spreken aan. Daarnaast maakt de wonderbaarlijke metamorfose van ei tot vlinder hen..
De Kaderrichtlijn Water staat onder druk. Ondanks hoopgevende resultaten staat de wet opnieuw ter discussie en zijn er geruchten dat Nederland het pleidooi om de KRW-wetgeving af te zwakken wil steunen. Op 5 maart zal er in..
Veel insecten overleven de winter als ei, larve of pop en veel daarvan zoeken een veilige plek in planten. Voor veel van die soorten is het dan ook belangrijk dat niet alle plantengroei in het najaar wordt weggemaaid. Winterklaar..
Terwijl de meeste dagvlinders nog weggekropen zitten of als ei, rups of pop zich ergens hebben verstopt in de planten, zijn er al wel flink wat motten actief. Motten, nachtvlinders dus, hebben geen zon nodig om actief te worden en..
Als je mensen vraagt of ze libellen willen tellen, krijg je vaak de reactie: “Ik vind ze wel heel leuk hoor, maar ik kan ze echt niet uit elkaar houden”. Voor veel mensen is er een drempel om mee te doen. Toch zijn er niet eens..