Natuurberichten

Uitgever: De Natuurkalender

De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.

Pagina 53 van 72 - 717 Resultaten

kerkuil

Sneeuw en vogels leveren niet alleen maar mooie plaatjes op: veel soorten hebben het moeilijk in de winter. Voor sommige vogels in het bijzonder kan een laagje sneeuw dramatische gevolgen hebben. Een aantal kerkuilen heeft de..


Lees verder 2 januari 2010   14 jaar oud
Teek op huid

Wegsmeltende sneeuw, een zeer vochtige bodem gecombineerd met temperaturen onder nul. Geen ideale omstandigheden voor teken. Deze weken vormen een van de weinige momenten om tekenvrij door het bos te struinen...


Lees verder 28 december 2009   14 jaar oud
roodborstje

Nederland ligt onder een deken van sneeuw en de natuur lijkt in rust. Toch is er nog genoeg te bewonderen buiten. De sneeuw zorgt voor mooie kleurcontrasten en kan zelfs de aanwezigheid van zoogdieren die normaal moeilijk te..


Lees verder 22 december 2009   14 jaar oud
Eerste bloei hazelaar, Wageningen, 7 december 2009

De afgelopen weken zijn op diverse plaatsen in Nederland de eerste bloeiende hazelaars en elzen gezien en is ook het eerste pollen in de pollenval van het Leids Universitair Medisch Centrum aangetroffen. Hooikoortspatiënten worden..


Lees verder 18 december 2009   14 jaar oud
Sneeuwklokje. Fotograaf: Iris Wijngaarden, GNU-licentie

Het is nog geen winter geweest en u ziet nu al sneeuwklokjes bloeien. Is dit weer een teken dat de natuur van slag is door de warme novembermaand? Niet noodzakelijk. Waarschijnlijk zijn het geen gewone sneeuwklokjes die u nu ziet,..


Lees verder 11 december 2009   14 jaar oud
zomereik silhouet K.U. Leuven - Campus Kortrijk

Momenteel laten de laatste zomereiken hun bladeren vallen. De zomereik is één van de laatste bomen die in de herfst zijn bladeren verliest. Begin december is echter ook voor deze boom laat. De meeste zomereiken verloren hun..


Lees verder 6 december 2009   14 jaar oud
Kruisbladgentiaan
Foto: Wout van der Slikke

Het planten van bloemen kan rupsenplagen helpen bestrijden. Het is misschien een vreemde tijd van het jaar om aan rupsenplagen te denken, maar om “plaagrupsen” te bestrijden, kan in het najaar al begonnen worden met het planten en..


Lees verder 4 december 2009   14 jaar oud
Rupsen en larve bladwesp op eikenboom

In grote delen van het land hebben eiken dit jaar zeer weinig eikels geproduceerd. De oorzaak was de enorme hoeveelheid rupsen van vooral de kleine wintervlinder in het voorjaar. Ze hebben op grote schaal de bloemknoppen..


Lees verder 1 december 2009   14 jaar oud
Kaal knopkruid http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb/
K.U. Leuven - Campus Kortrijk

Het effect van de zachte novembermaand van dit jaar is ook in de plantenbloei terug te zien. Veel soorten bloeien langer en op meer plaatsen dan normaal. Felgekleurde bloemenzeeën zul je niet meer aantreffen, maar als je goed..


Lees verder 29 november 2009   14 jaar oud
Eikenprocessierups 16 05 2009

In de winter houden veel soorten zich rustig. Zo ook de eikenprocessierups. Maar op dit moment liggen in Drenthe mogelijk wel 63.000 eipakketjes, met elk ongeveer 100 eitjes, te wachten op komend voorjaar. Dit is de schatting na..


Lees verder 22 november 2009   15 jaar oud

Archief