Natuurberichten
Uitgever: Sovon Vogelonderzoek Nederland
Vogels tellen, dat is de kernactiviteit van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Met landelijke telprojecten gedurende het hele jaar houden we bij welke soorten vogels waar voorkomen en hoeveel. Onafhankelijkheid, objectiviteit en borging van kwaliteit zijn onze kernwaarden. De resultaten van de tellingen vormen namelijk een belangrijke basis voor het natuurbeleid en -beheer in ons land en worden voor een breed aantal toepassingen gebruikt. Daarnaast zoeken we naar verklaringen van veranderingen middels onderzoek. Waarom gaan vogelsoorten in aantal achteruit of vooruit? Sovon is een non-profit organisatie met een ANBI-status.Pagina 43 van 75 - 746 Resultaten
Scholeksters leggen massaal het loodje in strenge winters als hun voedselgebieden bevriezen. Dat ze moeite hebben om te overleven in strenge winters is op zich niet heel verwonderlijk. Wel verrassend is de ontdekking dat de..
De grauwe gors staat al een aantal jaar op punt van uitsterven in Nederland. De laatste jaren is het aantal exemplaren op een hand te tellen. Deze forse vinkachtige valt niet erg op door zijn mooie verenkleed, maar wel door zijn..
Inmiddels zijn de eerste huiszwaluwen alweer enkele weken in ons land. De grote bulk stroomt de komende dagen ons land binnen. Met een beetje mazzel broeden ze bij u onder de nok van het huis. Niet iedereen is daar (helaas) blij..
Als broedvogel is de tapuit in ons land behoorlijk zeldzaam geworden, maar tijdens de voorjaarstrek, nu dus, is hij nog in het hele land te zien. Het afspeuren van braakliggende akkers levert soms meerdere exemplaren op...
Eind april, begin mei dan komt het voorjaar echt op stoom. Ook de langeafstandstrekkers druppelen nu binnen. Een van die soorten is de fluiter. Een echte bosvogel die het niet gemakkelijk heeft, maar de laatste paar jaar weer even..
Soms val je van verbazing zowat van je stoel. Dat gebeurde onlangs nog bijna. Op het Nijkerkernauw werd zondag 22 april jongstleden een noordse pijlstormvogel gefilmd die daar helemaal niet hoort. Niet op die plek en al helemaal..
De laatste dagen ‘regent’ het beflijsters. Op veel plekken worden ze gemeld, soms met tientallen bij elkaar. Ze trekken nu door op weg naar het noorden. Broeden doen ze niet in ons land...
De Kleine zilverreiger reageert anders op koude winters dan de Grote zilverreiger. Dat blijkt uit het zojuist verschenen rapport over doortrekkende en overwinterende watervogels van SOVON Vogelonderzoek Nederland. In het rapport..
Veel vogelsoorten, zoals de kokmeeuw, zijn waardevolle studieobjecten. Dat er bijzonder reislustige types tussen zitten, valt op te maken uit kleurringonderzoek waarbij de kokmeeuw een kleurring met een unieke code om de poten..
De eerste voorjaarsgasten zijn al weer terug, maar daar hoort de koekoek niet bij. Die wordt pas terugverwacht in april. Toch is hij al onderweg. Dat weten we dankzij zenderonderzoek...