Natuurberichten

Uitgever: De Vlinderstichting

De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.

Pagina 40 van 195 - 1947 Resultaten

groot koolwitje en akkerhommel - primair

De Buitengewone Leerstoel Ecologie en Bescherming van Insecten bij Wageningen Universiteit, een initiatief van De Vlinderstichting, bestaat tien jaar. In die periode is, mede door het werk van leerstoelhouder Michiel Wallis de..


Lees verder 7 oktober 2021   3 jaar oud
kleine vos overwinterend - primair

De zomer loopt op haar einde en dieren zoeken plekken om veilig de winter door te komen. Verreweg de meeste dagvlinders overwinteren als ei, rups of pop en zoeken daarvoor allerlei plekken, onder andere in onze tuin. Er zijn ook..


Lees verder 4 oktober 2021   3 jaar oud
Jaap Mekel vanuit de lucht

Op 29 september werd er in de Junushoff in Wageningen een kennisdag gehouden over ecologisch bermbeheer. De meer dan honderd deelnemers kregen presentaties over uiteenlopende onderwerpen, maar het was vooral een dag voor..


Lees verder 30 september 2021   3 jaar oud
overleg gentiaanblauwtje - primair

Het gaat slecht met het gentiaanblauwtje in Nederland, maar met maatwerk en nieuwe kennis moeten we de soort kunnen behouden. Afgelopen week kwamen daarom onderzoekers, beheerders en vrijwilligers op het Dwingelderveld bij elkaar..


Lees verder 27 september 2021   3 jaar oud
kleine vos op hyacint

Het najaar is de tijd om bloembollen in je tuin of het openbaar groen te zetten. Na de winter komen de bloemen tevoorschijn en gaan bloeien. Ze zorgen voor voedsel voor vlinders en bijen in het vroege voorjaar. Dagpauwogen en..


Lees verder 24 september 2021   3 jaar oud
dagpauwoog - primair

De atalanta was de afgelopen weken zeer talrijk en werd op veel plaatsen in grote aantallen gezien. Deze trekvlinder plant zich voort op brandnetel. We zien nu een andere brandnetelvlinder, de dagpauwoog, ook heel veel gemeld..


Lees verder 20 september 2021   3 jaar oud
kennisdag kleurkeur - primair

Er zijn vele duizenden kilometers wegberm en heel veel groenstroken in het stedelijk gebied. Dat zijn kansrijke plekken voor planten en dieren, als leefgebied, maar ook als verbindingsbaan. Sinds 2019 is Kleurkeur in werking...


Lees verder 17 september 2021   3 jaar oud
Kleine weerschijnvlinder - primair

De grote weerschijnvlinder is een inheemse soort die de laatste jaren op steeds meer plekken wordt gezien. Zijn broertje de kleine weerschijnvlinder komt niet in ons land voor, behalve een enkele maal als zwerver. Afgelopen juni..


Lees verder 16 september 2021   3 jaar oud
atalanta vlinderstruik - Primair

Gisteren, 13 september, is de atalanta in grote aantallen gemeld. Er werden er duizenden gezien, vooral in Zuid-Nederland. Voor een deel werden ze in grote groepen gezien op klimop en andere bloeiende planten. Vogelaars op diverse..


Lees verder 14 september 2021   3 jaar oud
Eierdoos met nachtvlinders uit LedEmmer

De gierzwaluwen zijn vertrokken naar Afrika en het najaar begint in te vallen. Tegelijkertijd nemen de aantallen nachtvlinders af, maar niet in het agrarisch gebied. Daar is nu juist de piek aan de gang en vangen 69 agrariërs..


Lees verder 13 september 2021   3 jaar oud

Archief