Natuurberichten
Uitgever: De Natuurkalender
De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.Pagina 4 van 72 - 717 Resultaten
Het hooikoortsseizoen 2021 zit er bijna op. De meeste grassen en kruiden zijn uitgebloeid. Momenteel veroorzaakt de bijvoet regionaal nog wel klachten en in september kan de alsemambrosia lokaal nog ernstige klachten veroorzaken...
Uit langlopend onderzoek blijkt dat het aantal teken besmet met de lymebacterie het hoogst is in juni. Rond dezelfde periode meldden mensen ook de meeste tekenbeten. Over de hele studieperiode daalde het percentage besmette teken..
Mensen met een graspollenallergie zullen de komende tijd te maken krijgen met veel hooikoortsklachten. Vanaf vandaag blijft het voorlopig droog en komt steeds meer pollen van bloeiend gras in de lucht. Doordat het de komende dagen..
Het graspollenseizoen staat voor de deur. Dit weekend wordt het zeer koude lenteweer ingewisseld voor een beduidend warmer weertype. Daarbij valt geregeld wat neerslag en dat maakt het groeizaam weer. Komende week zal dan ook het..
We hadden een vroege voorlente, maar door de hele koude april verliep de ontwikkeling in de natuur de afgelopen weken tergend traag. De planten komen inmiddels zeer laat in bloei. De huidige timing is vergelijkbaar met het..
Voor mensen met hooikoorts breekt een minder fijne tijd aan. De eerste berken bloeien en geven pollen af aan de lucht. Naar het paasweekend toe komen geleidelijk meer bomen in bloei. De piekperiode voor berkenpollen verwachten we..
Heb je ze al gezien, de eerste bloemen van het bosanemoontje, maarts viooltje, hondsdraf of dotterbloem? Het kan rond deze tijd. Vorig jaar werden deze eerstelingen ruim twee weken eerder doorgegeven via Natuurkalender.nl dan dit..
Maxima tot misschien twintig graden en volop zon. De spectaculaire weersomslag na de kou leidt tot een explosie van eerstelingen in de natuur: de eerste citroenvlinder, dagpauwoog, wespenkoningin, grutto, veldleeuwerik, bloeiend..
Grote hoeveelheden sneeuw komen niet vaak voor. Nu er in grote delen van Nederland veel sneeuw is gevallen en de sneeuw door de aanhoudende vorst lang blijft liggen krijgen we uitgebreid de kans om mooie winterse foto’s aan de..
De eerste meldingen van gewoon sneeuwklokje in bloei komen al binnen op Natuurkalender.nl. We verwachten de meeste meldingen van eerste bloei rond 1 februari. Dit is bijna twee weken eerder dan gemiddeld over de afgelopen 300..