Natuurberichten

Uitgever: De Natuurkalender

De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.

Pagina 38 van 73 - 721 Resultaten

Spoorkrekel Eumodicogryllus bordigalensis uit Griekenland

Een nieuwe studie liet vorige week in het wetenschappelijke tijdschrift Science zien dat leefgebieden van 764 planten- en diersoorten de afgelopen jaren als gevolg van temperatuurstijging gemiddeld 17 kilometer per tien jaar naar..


Lees verder 23 augustus 2011   13 jaar oud
Zomereik met eikels

De eerste eikels van dit jaar zijn weer rijp. Dit past in het beeld van de afgelopen tien jaar. Ten opzichte van halverwege vorige eeuw is het een vervroeging van een maand...


Lees verder 20 augustus 2011   13 jaar oud
Bloem bijvoet foto door KU Leuven Paul Busselen. Met toestemming

Diverse hooikoortspatiënten hebben de afgelopen dagen flinke hooikoortsklachten gehad. Het pollen van bijvoet is zeer waarschijnlijk de boosdoener. Rond deze tijd van het jaar zijn de bijvoetpollenconcentraties in de lucht het..


Lees verder 15 augustus 2011   13 jaar oud
Blauwe bes, GNU-licentie voor vrije documentatie

Augustus is de oogstmaand bij uitstek. Momenteel is er volop fruit te plukken in de tuin en daarbuiten. Augustus is de maand van de pruimen, bramen, frambozen, rozenbottels, verschillende soorten bessen en de eerste appels en..


Lees verder 13 augustus 2011   13 jaar oud
Klimopbloemen met vlieg

De verwachtingsmodellen van De Natuurkalender geven aan dat rond deze tijd de eerste klimopplanten in bloei komen. De komende weken zoemt het rondom klimop van de insecten...


Lees verder 8 augustus 2011   13 jaar oud
Ambrosia Wageningen 04-09-09 kleine versie

Uit een nieuwe analyse van ambrosiawaarnemingen blijkt dat Ambrosia een opmars maakt in ons land. Voor een effectieve bestrijding van de hooikoortsplant Ambrosia in Nederland is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen, van..


Lees verder 3 augustus 2011   13 jaar oud
Vers Mannetje Eikenprocessierups

In het Eikenprocessierups Waarnemingsstation en in feromoonvallen door heel Nederland zijn de afgelopen anderhalve week de eerste eikenprocessievlinders aangetroffen. Met de aankomende weersverbetering verwachten we dat de massale..


Lees verder 1 augustus 2011   13 jaar oud
Bessen gewone vlier, Paul Busselen, K.U. Leuven - Campus Kortrijk, http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb/

De allereerste rijpe vlierbessen zijn weer gemeld. De verwachting is dat de eerste vlierbessen in heel Nederland gemiddeld rond half augustus rijp zullen zijn. Dat is zo’n drie weken eerder dan vroeger, maar vergelijkbaar met de..


Lees verder 29 juli 2011   13 jaar oud
Hoornaar

De verkoopcijfers van bestrijdingsmiddelen bieden interessante inzichten in de ontwikkeling van wespen door het jaar heen. Ze geven mede aan dat het wespenoverlastseizoen is begonnen. Van de verschillende wespensoorten zijn het..


Lees verder 24 juli 2011   13 jaar oud
Wesp. GFDL-licentie

Het wespenseizoen staat voor de deur. Het aantal wespennesten in Nederland ligt gemiddeld twintig procent hoger dan vorig jaar en elf procent lager dan het wespenjaar 2009. Het is nog onduidelijk hoe groot de overlast dit jaar zal..


Lees verder 21 juli 2011   13 jaar oud

Archief