Natuurberichten

Uitgever: Sovon Vogelonderzoek Nederland

Vogels tellen, dat is de kernactiviteit van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Met landelijke telprojecten gedurende het hele jaar houden we bij welke soorten vogels waar voorkomen en hoeveel. Onafhankelijkheid, objectiviteit en borging van kwaliteit zijn onze kernwaarden. De resultaten van de tellingen vormen namelijk een belangrijke basis voor het natuurbeleid en -beheer in ons land en worden voor een breed aantal toepassingen gebruikt. Daarnaast zoeken we naar verklaringen van veranderingen middels onderzoek. Waarom gaan vogelsoorten in aantal achteruit of vooruit? Sovon is een non-profit organisatie met een ANBI-status.

Pagina 35 van 77 - 762 Resultaten

Roodborsttapuit

Eind maart: mooi voorjaarsweer na een recordzachte winter. Verschillende vogelsoorten zijn al aan het broeden en gaan vermoedelijk de verliezen (deels) goedmaken die ze in de afgelopen jaren opliepen. Die verliezen, en meer, zijn..


Lees verder 28 maart 2014   11 jaar oud
Biddende ijsvogel

Het lijkt een goed voorjaar te worden voor broedende ijsvogels. Na enkele jaren van achteruitgang profiteren ze nu van de zachte winter. De eerste berichten die bij Sovon binnenkomen wijzen erop dat er duidelijk meer ijsvogels te..


Lees verder 21 maart 2014   11 jaar oud
Grote zilverreiger

De Grote zilverreiger blijft onverstoorbaar toenemen. Tegenwoordig gaat het misschien al om vierduizend exemplaren in ons land...


Lees verder 14 maart 2014   11 jaar oud
Zwarte ibis

De uit Zuid-Europa afkomstige zwarte ibis verscheen vanaf eind september 2013 in opvallende aantallen in ons land. Door het uitblijven van echt winterweer konden minimaal tien tot twaalf vogels het bij ons uithouden...


Lees verder 7 maart 2014   11 jaar oud
Nest jonge merels

Door het zachte weer zouden vogels wel eens vroeg kunnen gaan broeden dit jaar. Wat heeft dit voor gevolgen voor vogelpopulaties? Het bijhouden van het broedsucces is van groot belang voor het kunnen verklaren van..


Lees verder 28 februari 2014   11 jaar oud
thumnail Kruisbek mannetjes. Creative Commons Attribution-ShareALike 3.0 Unported. Elaine R. Wilson, www.naturespicsonline.com

Afgelopen najaar schreven we over de invasie van kruisbekken en het verschijnen van de zeldzame grote kruisbek. Wie nu door wat grotere naaldbossen loopt, komt nog steeds veel kruisbekken tegen. Blijven die allemaal in Nederland..


Lees verder 21 februari 2014   11 jaar oud

Trektellen, het observeren en noteren van zichtbare trek vanaf een vast punt, is een verslavende bezigheid voor sommige vogelaars. Het is een sport voor mensen met scherpe ogen en oren en veel geduld. Want al vliegt er soms een..


Lees verder 14 februari 2014   11 jaar oud

Het was tot nu toe een extreem zachte winter, met temperaturen die zowel in december als januari ruim twee graden boven normaal bleven. De kou zat eind januari heel dichtbij en drong vanuit Noordoost-Europa richting ons land, maar..


Lees verder 7 februari 2014   11 jaar oud
Een volwassen Pontische meeuw valt ook op door onder meer zijn lange, dunne snavel

Niet iedere grote meeuw met een lichtgrijze mantel is wat het lijkt. Naast de welbekende zilvermeeuw overwinteren er ook geelpootmeeuwen en Pontische meeuwen in ons land. Van deze twee schaarse soorten is de Pontische meeuw de..


Lees verder 31 januari 2014   11 jaar oud
Zilverreiger

In het weekend van 18 en 19 januari werd de jaarlijkse midwintertelling door Sovon georganiseerd. De 48e op rij! Honderden tellers gingen op pad om watervogels te tellen. Ongeveer driekwart van de 4150 tellingen is ingevoerd en..


Lees verder 24 januari 2014   11 jaar oud

Archief