Natuurberichten
Uitgever: Sovon Vogelonderzoek Nederland
Vogels tellen, dat is de kernactiviteit van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Met landelijke telprojecten gedurende het hele jaar houden we bij welke soorten vogels waar voorkomen en hoeveel. Onafhankelijkheid, objectiviteit en borging van kwaliteit zijn onze kernwaarden. De resultaten van de tellingen vormen namelijk een belangrijke basis voor het natuurbeleid en -beheer in ons land en worden voor een breed aantal toepassingen gebruikt. Daarnaast zoeken we naar verklaringen van veranderingen middels onderzoek. Waarom gaan vogelsoorten in aantal achteruit of vooruit? Sovon is een non-profit organisatie met een ANBI-status.Pagina 35 van 75 - 745 Resultaten
Nergens anders in Europa vinden we zoveel ganzen als in Nederland, zo blijkt uit de jaarlijkse Vogelbalans van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Ganzen vinden bij ons een ideale leefomgeving, ondanks huidige maatregelen om de ganzen..
Bekende wadvogels, zoals de scholekster en de kluut, brengen te weinig jongen groot. Dat is de conclusie van een rapport dat deze maand verscheen. Van tien soorten werd onderzocht hoeveel jongen er in 2009 en 2010 werden..
De kramsvogel behoort tot de talrijkste trekvogels in het najaar. De jaarlijks waargenomen aantallen wisselen echter sterk. Dit najaar ging het om een zeldzaam talrijk optreden. Het werd in het hele land opgemerkt, met de nadruk..
De eerste Kleine zwanen zijn weer terug vanuit de Russische toendra. Dit jaar is een vroeg jaar voor de Kleine zwanen. Vorig jaar was ook al vroeg. Toen waren er rond deze tijd bijna tweehonderd geteld. Nu zijn dat er al ruim..
Zaterdag 19 oktober 2013, een dag die veel trektellers niet snel zullen vergeten. Het was een dag met uitzinnig goede vogeltrek. De Nederlandse trektellers voerden ruim drie miljoen overtrekkende vogels in. Bijna één miljoen..
Twee groepen zwarte ibissen zwierven in de afgelopen weken door Nederland. Er werden minimaal 35 exemplaren geteld, het hoogste aantal ooit. Nederlandse vogelaars zien deze zuidelijke zeldzaamheid sinds de jaren negentig steeds..
De afgelopen weken vlogen duizenden kruisbekken over Nederland. Het lijkt erop dat er een heuse invasie aan de gang is. Op 5 oktober vlogen over trektelposten in ons land ruim 3.000 exemplaren. De kruisbekken komen uit Siberië,..
De kolganzen waren er dit najaar vroeg bij. In de nacht van 24 op 25 september hoorden vogelaars in Noord-Duitsland en Nederland de eerste groepen langskomen. Dat ging in de ochtend van de 25e nog door met soms honderden per..
Met welke vogelsoorten gaat het wél goed in Europa? Met de zeearend, kraanvogel en wilde zwaan bijvoorbeeld. Eergisteren publiceerde Rewilding Europe een lijvig rapport over vogels en zoogdieren die een positieve trend laten zien...
Zeldzamer wordend, maar toch jaarlijks te zien. Dat is het verhaal achter de roodkopklauwier. Een bijzonder mooie broedvogel van open, vaak in cultuur gebrachte landschappen met bomen en struiken. Hij nestelde begin twintigste..