Natuurberichten

Uitgever: Sovon Vogelonderzoek Nederland

Vogels tellen, dat is de kernactiviteit van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Met landelijke telprojecten gedurende het hele jaar houden we bij welke soorten vogels waar voorkomen en hoeveel. Onafhankelijkheid, objectiviteit en borging van kwaliteit zijn onze kernwaarden. De resultaten van de tellingen vormen namelijk een belangrijke basis voor het natuurbeleid en -beheer in ons land en worden voor een breed aantal toepassingen gebruikt. Daarnaast zoeken we naar verklaringen van veranderingen middels onderzoek. Waarom gaan vogelsoorten in aantal achteruit of vooruit? Sovon is een non-profit organisatie met een ANBI-status.

Pagina 34 van 75 - 746 Resultaten

Trektellen, het observeren en noteren van zichtbare trek vanaf een vast punt, is een verslavende bezigheid voor sommige vogelaars. Het is een sport voor mensen met scherpe ogen en oren en veel geduld. Want al vliegt er soms een..


Lees verder 14 februari 2014   10 jaar oud

Het was tot nu toe een extreem zachte winter, met temperaturen die zowel in december als januari ruim twee graden boven normaal bleven. De kou zat eind januari heel dichtbij en drong vanuit Noordoost-Europa richting ons land, maar..


Lees verder 7 februari 2014   10 jaar oud
Een volwassen Pontische meeuw valt ook op door onder meer zijn lange, dunne snavel

Niet iedere grote meeuw met een lichtgrijze mantel is wat het lijkt. Naast de welbekende zilvermeeuw overwinteren er ook geelpootmeeuwen en Pontische meeuwen in ons land. Van deze twee schaarse soorten is de Pontische meeuw de..


Lees verder 31 januari 2014   10 jaar oud
Zilverreiger

In het weekend van 18 en 19 januari werd de jaarlijkse midwintertelling door Sovon georganiseerd. De 48e op rij! Honderden tellers gingen op pad om watervogels te tellen. Ongeveer driekwart van de 4150 tellingen is ingevoerd en..


Lees verder 24 januari 2014   10 jaar oud
Merel

Vanwege het zachte weer zijn verschillende vogelsoorten al aan het zingen geslagen. De eerste zingende vinken, merels en zanglijsters zijn al gehoord. Ook roffelt de grote bonte specht er lustig op los. Vanwege het zachte..


Lees verder 17 januari 2014   10 jaar oud
Goudplevieren foerageren op wormen in het grasland

Ruim 1600 tellers. 5,2 miljoen watervogels. Nederland is het watervogelland van de enorme aantallen. Tijdens de midwintertelling van 18 januari worden die opnieuw in kaart gebracht door vrijwillige tellers. De telling wordt al..


Lees verder 10 januari 2014   10 jaar oud
Toendrarietganzen op een akker in de de veenkoloniën. Een typisch beeld

Van alle ganzensoorten die in Nederland overwinteren, is de toendrarietgans misschien wel de minst bekende soort. Maakt onbekend ook onbemind? Of komt het doordat deze soort vooral op grauwe, uitgestrekte akkers voorkomt? In..


Lees verder 3 januari 2014   10 jaar oud
Boomklever

Vanaf december 2012 tot de zomer van 2015 wordt de vogelstand in Nederland opnieuw in kaart gebracht. Tellers voor de nieuwe vogelatlas van Sovon signaleren nu al interessante veranderingen. Zo werden er in het eerste telseizoen..


Lees verder 27 december 2013   10 jaar oud

De spreeuw is een vaak geziene vogel in Nederland. Nog wel. De soort neemt namelijk in snel tempo af in aantal. De precieze oorzaken van de achteruitgang zijn niet bekend. Daarom hebben Vogelbescherming Nederland en Sovon..


Lees verder 20 december 2013   10 jaar oud
Kleine zwaan 142E met GPS-logger

In de wetenschap wordt in het algemeen aangenomen dat vogels in de lente sneller trekken dan in de herfst. Redenen die hiervoor worden gegeven zijn bijvoorbeeld competitie om broedterritoria, gunstiger weersomstandigheden en..


Lees verder 13 december 2013   10 jaar oud

Archief