Natuurberichten
Uitgever: Stichting RAVON
Stichting RAVON is de onderzoeks- en kennisorganisatie op het gebied van amfibieën, reptielen en vissen.Pagina 33 van 76 - 754 Resultaten
Op de zandgronden hebben soorten van droge schraallanden het moeilijk. Maar natuurherstel op voormalige landbouwgrond en natuurgericht bermbeheer bieden nieuwe kansen! De uitbreiding van de gladde slang en terugkeer van de..
Het Jaar van de Adder loopt ten einde; een goed moment om te kijken hoe het nu met de adderpopulaties in Nederland gaat. Over de laatste 20 jaar is de adder stabiel, zoals blijkt uit de gegevens van het Meetnet Reptielen. De..
De paling gaat al tientallen jaren achteruit. Dit is goed te meten met het aanbod van glasaal (doorzichtige jonge paling), deze trekt jaarlijks vanuit de zee het binnenland in. Als we dit jaar de balans opmaken komen we op een..
In verschillende gebieden in Nederland doen vrijwilligers van de Werkgroep Adderonderzoek Nederland (WAN) onderzoek naar de adder. Eén van deze gebieden is het Hijkerveld in Drenthe waar vrijwilligers al sinds 1999 een..
In de afgelopen zeven jaar is Natuurbericht.nl uitgegroeid tot een gerenommeerd platform waar biologen van meer dan 15 organisaties dagelijks berichten over actuele ontwikkelingen in de Nederlandse natuur publiceren. Natuurbericht..
Na meer dan 50 jaar is de knoflookpad herontdekt in het westen van Noord-Brabant, op de Brabantse wal. Landelijk is de knoflookpad een uiterst zeldzame en bedreigde amfibiesoort. In ieder van de vijf provincies waar de soort..
De adders trekken nu naar hun winterverblijven, die vaak jaren achter elkaar worden gebruikt. Rond de winterverblijven kunnen nu meerdere adders tegelijk worden aangetroffen. Deze winterverblijven delen ze soms ook met andere..
Hoe groot wordt een grote modderkruiper? Een lastige vraag aangezien deze soort zich niet gemakkelijk laat vinden. Twee jaar geleden werd in Nederland een grote modderkruiper van 29,5 centimeter gevangen, tot voor kort het..
Deze zomer is bij genetisch onderzoek ontdekt dat er in Nederland naast de kleine modderkruiper ook hybride kleine modderkruipers voorkomen. Deze bastaard modderkruipers zijn ontstaan uit kruisingen tussen de kleine modderkruiper..
In deze tijd van het jaar verplaatsen de drachtige addervrouwen zich richting het gebied van hun winterverblijf, waar ze hun jongen baren. De jongen zijn perfecte miniaturen van hun ouders en gelijk zelfstandig. Zelfs hun gif is..