Boomkikkers, ze zijn er weer
Stichting RAVONBoomkikkerkoren
De mannetjes vormen bij het voortplantingswater koren, dus het zal niet lang meer duren voor de eerste koorperiode van start gaat. De boomkikkerkoren laten zich, vooral op de warmere avonden (vanaf 15 oC), tot op een kilometer afstand horen vanaf een half uur voor tot enkele uren na zonsondergang. De beste tijd om boomkikkers te zoeken en nieuwe locaties te ontdekken is aan de rand van de bekende verspreidingsgebieden.
Verspreiding in Nederland
De boomkikker komt verspreid voor op geïsoleerde locaties in het oosten en zuiden van Nederland. Hij heeft een voorkeur voor kleinschalige cultuurlandschappen, waar hij zich ophoudt in de struweelzone van bosranden, houtwallen en moerasgebieden. Vooral op het zuiden gerichtte braamstruwelen hebben de voorkeur. Voor de voortplanting dienen wateren met een goed ontwikkelde oever- en watervegetatie vlakbij te zijn. Dit zijn meestal ondiepe poelen met een open ligging, veel zoninstraling, en vrijwel geen stroming.
Boomkikkerlezing en excursie
Jaarlijks organiseert RAVON een Hemelvaartweekend, dit jaar van 4 tot en met 8 mei 2016 vanuit Vorden. Op het programma staat ook een boomkikkerlezing en een excursie naar een boomkikkerlocatie. Ga naar de website voor meer informatie en voor aanmelden.
Tekst: Kris Joosten, RAVON
Foto’s: Jelger Herder, Digital Nature