Natuurberichten

Uitgever: Stichting ANEMOON

Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) is een organisatie voor vrijwilligers onderzoek in het mariene milieu.

Pagina 33 van 46 - 460 Resultaten

Omslag atlas Nederlandse zeeweekdieren

In de loop van de tijd is de Nederlandse weekdierfauna sterk veranderd. Dit blijkt uit het boek 'Schelpdieren van het Nederlandse Noordzeegebied - Ecologische atlas van de mariene weekdieren (Mollusca)', dat op 1 juni..


Lees verder 29 mei 2013   11 jaar oud
Extreme algenbloei in de Oosterschelde

Het voorjaar is voor sportduikers het seizoen bij uitstek, om te genieten van de mariene onderwaternatuur in o.a. De Zeeuwse Delta en de Noordzee. Maar in sommige jaren kan dit plezier ernstig verstoord worden door een zware..


Lees verder 26 mei 2013   11 jaar oud
Veel slanke waaiewrslakken in Oosterschelde in voorjaar 2013 na strenge winter

Nu de winterperiode, die ons allen zo lang in de ban heeft gehouden eindelijk achter ons lijkt te liggen kunnen we de eerste mogelijke effecten op onze mariene biodiversiteit in kaart brengen. Net zoals veel eerstelingen van..


Lees verder 12 mei 2013   11 jaar oud
Cypris larve op duikpak

Veel sportduikers die de afgelopen dagen in onze kustwateren hebben gedoken zullen het waarschijnlijk niet eens gemerkt hebben, maar toen ze na hun duik uit het water kwamen was hun duikpak bedekt met honderden hele kleine..


Lees verder 28 april 2013   11 jaar oud
Eind maart, en dat is uitzonderlijk laat dit jaar, zijn er in het Grevelingenmeer nog geboortes van Zeedonderpadjes waargenomen

Als de weersvoorspellingen vandaag gelijk krijgen wordt het een bijna zomerse dag van circa 20 graden Celsius. Dat zal een uitbundig lentegevoel veroorzaken bij allen die vandaag naar buiten gaan om te genieten van de langzaam..


Lees verder 14 april 2013   11 jaar oud
Eisnoeren van de Grote vlokslak

Naar verwachting eten we tijdens de Paasdagen in Nederland ruim 30 miljoen eieren. Maar vergeleken met het aantal eitjes van de Grote vlokslak die we nu in de Oosterschelde, het Grevelingenmeer en de andere kustwateren kunnen..


Lees verder 1 april 2013   11 jaar oud
Eikapsel Gestippelde dieseltreinworm, Oosterschelde

In de late winter en het vroege voorjaar zijn in onze kustwateren jaarlijks talloze groene eikapsels van de Gestippelde dieseltreinworm te vinden. Vorig jaar was dit rond deze tijd op de populaire duiklocaties als St. Annaland en..


Lees verder 17 maart 2013   11 jaar oud
Plagiostomum vittatum op Slanke ringsprietslak, Oosterschelde juni 2012

Gedurende de winterperiode verkeren veel sportduikers, voor wat hun sport betreft, in een soort winterslaap. Dat is dan een mooie tijd om het archief van de onderwaterfoto’s van het vorige duikseizoen eens goed te bekijken. Soms..


Lees verder 3 maart 2013   11 jaar oud
De zwoele lippen van een mannetje Snotolf in paaikleed

Ondanks de lage zeewatertemperatuur kent de winter diverse hoogtepunten voor natuurwaarnemingen door sportduikers. Een daarvan is de jaarlijkse paaitrek van Snotolven van de open zee naar de ondiepere kustgebieden in onder andere..


Lees verder 17 februari 2013   11 jaar oud
Slakdolf kl

De winter is het seizoen voor de voortplanting van de Slakdolf. In onze zilte kustwateren hebben zij nu op Geweisponzen, oesters of stenen hun eitjes afgezet. Hoewel het zeewater ijskoud is, zijn de Slakdolven zeer begaan met het..


Lees verder 3 februari 2013   11 jaar oud

Archief