Natuurberichten

Uitgever: EIS Kenniscentrum Insecten

EIS Kenniscentrum Insecten brengt de Nederlandse insecten en andere ongewervelden in kaart.

Pagina 32 van 43 - 425 Resultaten

Vermiljoenkever

In 2012 werd de vermiljoenkever voor het eerst aangetroffen in Nederland. Na veel inventarisaties is deze bijzondere soort inmiddels bekend van aardig wat populaties. Door de strikte bescherming zullen veel terreinbeheerders nu..


Lees verder 6 februari 2017   8 jaar oud
Marionfyfea adventor. Deze platworm is in 2016 beschreven op basis van dieren uit Nederland.

Exotische landplatwormen worden met potplanten naar Europa vervoerd en kunnen zich soms buiten handhaven. Deze vraatzuchtige wormen worden tot 50 cm lang en zijn moeilijk te bestrijden. Omdat ze regenwormen eten vormen ze een..


Lees verder 15 januari 2017   8 jaar oud
Roodrugspin

Incidenteel worden gevaarlijke exotische spinnen geïmporteerd in Nederland. Een voorbeeld hiervan is een aantal roodrugspinnen dat twee jaar geleden uit Australië met torpedo-onderdelen op de marinekazerne in Den Helder terecht..


Lees verder 12 december 2016   8 jaar oud
Biotoop zeggekorfslak

In Nationaal Park de Biesbosch en het natuurgebied Langstraat is de in Nederland zeldzame Zeggekorfslak aangetroffen. De slak is klein en weinig opvallend maar geldt als belangrijke indicator voor de kwaliteit van zeggemoerassen. ..


Lees verder 14 november 2016   8 jaar oud
Malvawants

In oktober 2016 is de Malvawants voor het eerst in Nederland aangetroffen. De soort heeft zich door de warme zomers vanuit Frankrijk naar Nederland uitgebreid. Ze leeft op lindebomen en zal waarschijnlijk in de komende jaren op..


Lees verder 3 november 2016   8 jaar oud

De muurhooiwagen was een zeer algemene soort in ons land. Door de komst van een zuidelijke nieuwkomer, de rode hooiwagen, kreeg hij echter te maken met een geduchte concurrent. De muurhooiwagen is daardoor weggevaagd uit grote..


Lees verder 24 oktober 2016   8 jaar oud
Behaarde bosmieren

Rode bosmieren zijn de bouwers van de welbekende koepelnesten. Deze nesten kunnen decennialang op dezelfde plek voorkomen en vele honderdduizenden mieren herbergen. De mieren en hun nesten zijn tot nu toe beschermd door de Flora-..


Lees verder 17 oktober 2016   8 jaar oud
Zandhommel koningin op rode klaver

Tijdens de 1000-soortendag op 17 en 18 september werd een nieuwe populatie van de zandhommel ontdekt op de Korendijkse slikken. Deze bedreigde zandhommel kwam vroeger verspreid over heel Nederland voor, maar is in de tweede helft..


Lees verder 28 september 2016   8 jaar oud
Het kleurrijke vrouwtje van de gevlekte zilvervlekbreedvoet (Callomyia speciosa) .

Het wordt herfst. De laatste zwaluw is gevlogen en weldra klinkt de ijle roep van de koperwiek. Voor insectenliefhebbers is het seizoen voorbij. Hoewel? Wat loopt daar zo snel over dat blaadje? Een klein vliegje met prachtige..


Lees verder 19 september 2016   8 jaar oud
Walnootboorvlieg Rhagoletis completa

Vorig jaar werd de invasieve walnootboorvlieg voor het eerst uit Nederland gemeld. Het betroffen toen meldingen van aangetaste walnoten in Helden (Limburg) en Helmond (Noord-Brabant) en later uit Valkenswaard. Allemaal in een..


Lees verder 19 augustus 2016   8 jaar oud

Archief