Nieuwe populatie van de zandhommel ontdekt langs het Haringvliet
ARK Rewilding Nederland, EIS Kenniscentrum Insecten, WWF NederlandEerder onderzoek toonde aan dat de zandhommel populaties heeft op de Beninger slikken en vooral op Tiengemeten. Vorig jaar bleek dat deze soort profiteert van de natuurontwikkeling op zowel Tiengemeten als op de Tiendgorzen (zie dit natuurbericht). Daar komen nu de Korendijkse slikken bij.
Dit zijn de enige plekken in Nederland waar nog populaties van de zandhommel voorkomen. Toch is er hoop, aangezien ze positief lijken te reageren op de natuurontwikkelingsprojecten rond het Haringvliet. Wat ze nodig lijken te hebben is wat variatie in het terrein, waarbij er duidelijke graspollen aanwezig zijn waaronder ze hun nesten kunnen maken. Maar nog veel belangrijker is een continu aanbod van bloemen gedurende de gehele vliegtijd; van april tot en met september/oktober. Ze zijn niet heel kieskeurig, maar dat kan ook niet als je zo’n lange tijd afhankelijk bent van bloemen. Favorieten lijken smeerwortel en munt, maar vooral rode klaver.
Naast zandhommels is er nog veel meer waargenomen tijdens de 1000-soortendag in en rond het Haringvliet, nog niet alle gegevens zijn binnen maar de teller staat nu al op 1.692 soorten. Deze 1000-soortendag werd mede mogelijk gemaakt door het Wereld Natuur Fonds en stichting ARK Natuurontwikkeling.
Tekst: John Smit, EIS Kenniscentrum Insecten
Foto’s: Menno Reemer, EIS Kenniscentrum Insecten