Natuurberichten
Uitgever: De Natuurkalender
De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.Pagina 31 van 72 - 717 Resultaten
Langzamerhand vallen de eerste rijpe eikels van de bomen. Afhankelijk van het weer vallen de meeste eikels in september en oktober. De hoeveelheid zaad die eiken produceren verschilt erg per jaar. Eens in de zoveel jaar, als de..
De eerste ambrosiapollen in Nederland zijn recent waargenomen door het Leids Universitair Medisch Centrum en het Elkerliek Ziekenhuis. De komende dagen kan de pollenconcentratie oplopen tot boven de tien pollen per kubieke meter...
In het hele land zijn nu populieren met gele of zelfs afgevallen bladeren te vinden. Hoewel het najaar voor de deur staat, is dit niet de reden dat de populieren er zo herfstig bij staan. De bomen zijn aangetast door een..
Steeds vaker maken mensen melding van prachtige, gestreepte kevers op kruiden als lavendel, rozemarijn en tijm, en vragen zich wat voor kevers dit zijn. Meestal gaat het om het rozemarijngoudhaantje, een kever die veel schade..
Bestrijdingsdiensten hebben tot nu toe tot tachtig procent minder meldingen van wespennesten binnen gekregen dan voorgaande jaren. Het lage aantal is waarschijnlijk veroorzaakt door de extreme temperatuurschommelingen in de winter..
Binnenkort staan de eerste bloemen van de klimop weer in bloei. De bloeiverwachting van De Natuurkalender voorspelt de gemiddelde eerst bloei op 13 september, maar de allereerste kunnen we al de komende week verwachten. Wie geeft..
De verwachting eind mei van de Natuurkalender bloeiverwachting dat de zomerbloeiers relatief vroeg in bloei zouden komen is uitgekomen. Gemiddeld bloeiden ze negen dagen eerder dan vijftig jaar geleden...
Nu is het de tijd om bessen uit de heidefamilie te oogsten. In het wild zijn in juli en augustus rijpe blauwe bosbessen te vinden; in sommige tuinen kun je de grotere blauwe bessen oogsten. Vanaf eind augustus is ook de rode..
De tijd van rijpe frambozen, bramen en Japanse wijnbessen is aangebroken. De eerste bramen en Japanse wijnbessen kun je nu oogsten. Rijpe zomerframbozen hangen al iets langer aan de struiken; herfstframbozen zijn ongeveer vanaf..
In de zomer is er in de moestuin heel wat kleinfruit te oogsten. Bessen uit het geslacht Ribes behoren tot de eerste vruchten die rijp zijn. Nu is het de tijd om aalbessen, zwarte bessen en kruisbessen te plukken...