Natuurberichten
Uitgever: EIS Kenniscentrum Insecten
EIS Kenniscentrum Insecten brengt de Nederlandse insecten en andere ongewervelden in kaart.Pagina 30 van 41 - 410 Resultaten
Tijdens de 1000-soortendag die in september 2016 werd georganiseerd langs het Haringvliet is een nieuwe soort voor Nederland gevonden. Het gaat om de graafwants Ochetostethus nanus. Daarnaast werd een motmug gezien die pas één..
Bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek over klimaatverandering kan met de app SnailSnap. Gebruikers van deze app verzamelen met één druk op de knop gegevens over de kleur en de locatie van tuinslakken. Deze gegevens worden door..
Hommels zijn fascinerende insecten, met een belangrijke rol als bestuiver in de natuur, maar ook in de fruitteelt. Het is nu een interessante tijd om naar hommels te kijken. In de tuin zie je grote geel-wit-zwarte hommels..
De spin van het jaar 2017 is de platte wielwebspin. Deze soort werd door deskundigen uit 26 Europese landen gekozen. Iedereen kan op zoek gaan: de soort is erg algemeen en komt bijvoorbeeld ook veel in tuinen voor...
Meer dan 25% van de Europese sprinkhanen wordt met uitsterven bedreigd. Dat blijkt uit de net gepubliceerde Rode Lijst van de IUCN. De informatie werd in twee jaar samengebracht door 150 sprinkhanenspecialisten, waarvan drie uit..
In 2012 werd de vermiljoenkever voor het eerst aangetroffen in Nederland. Na veel inventarisaties is deze bijzondere soort inmiddels bekend van aardig wat populaties. Door de strikte bescherming zullen veel terreinbeheerders nu..
Exotische landplatwormen worden met potplanten naar Europa vervoerd en kunnen zich soms buiten handhaven. Deze vraatzuchtige wormen worden tot 50 cm lang en zijn moeilijk te bestrijden. Omdat ze regenwormen eten vormen ze een..
Incidenteel worden gevaarlijke exotische spinnen geïmporteerd in Nederland. Een voorbeeld hiervan is een aantal roodrugspinnen dat twee jaar geleden uit Australië met torpedo-onderdelen op de marinekazerne in Den Helder terecht..
In Nationaal Park de Biesbosch en het natuurgebied Langstraat is de in Nederland zeldzame Zeggekorfslak aangetroffen. De slak is klein en weinig opvallend maar geldt als belangrijke indicator voor de kwaliteit van zeggemoerassen. ..
In oktober 2016 is de Malvawants voor het eerst in Nederland aangetroffen. De soort heeft zich door de warme zomers vanuit Frankrijk naar Nederland uitgebreid. Ze leeft op lindebomen en zal waarschijnlijk in de komende jaren op..