Natuurberichten
Uitgever: Sovon Vogelonderzoek Nederland
Vogels tellen, dat is de kernactiviteit van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Met landelijke telprojecten gedurende het hele jaar houden we bij welke soorten vogels waar voorkomen en hoeveel. Onafhankelijkheid, objectiviteit en borging van kwaliteit zijn onze kernwaarden. De resultaten van de tellingen vormen namelijk een belangrijke basis voor het natuurbeleid en -beheer in ons land en worden voor een breed aantal toepassingen gebruikt. Daarnaast zoeken we naar verklaringen van veranderingen middels onderzoek. Waarom gaan vogelsoorten in aantal achteruit of vooruit? Sovon is een non-profit organisatie met een ANBI-status.Pagina 30 van 75 - 745 Resultaten
Nederland is van grote internationale waarde voor vogels door het grote oppervlak aan waterrijke gebieden. Echter, veel gebieden voldoen nog niet aan de Europese beschermdoelen. Zo blijkt uit de jaarlijkse Vogelbalans die Sovon..
Dat huismussen lang niet meer zo talrijk zijn als enkele tientallen jaren geleden, is een open deur. In het laatste kwart van de twintigste eeuw is de Nederlandse stand bijna gehalveerd. Gebrek aan (hoogwaardig) voedsel en goede..
Op Trektellen.nl is in de afgelopen week het miljoenste uur met vogeltelgegevens ingevoerd. Op de website worden systematisch verzamelde gegevens over de vogeltrek in Europa bijgehouden. Al deze uren leveren waardevolle informatie..
In groepen kolganzen worden tot dusverre weinig succesvolle families gezien. In tegenstelling tot de rotganzen uit Siberië, hebben de kolganzen van de toendra's in Noordwest-Rusland een duidelijk minder geslaagd broedseizoen..
Rotganzen lijken dit najaar terug te keren met best veel jongen. Dat wijst op een goed verlopen broedseizoen op de toendra’s van Noord-Siberië. In de overwinteringsgebieden wordt jaarlijks bekeken hoeveel jonge ganzen er met hun..
De afgelopen dagen worden opvallend veel beflijsters via trektellen.nl gemeld. Op 13, 14 en 15 oktober werden vanaf trektelposten meer dan 500 gezien. Vooral het oosten van Nederland was goed bedeeld. De beflijsters trokken mee in..
In het weekend van 11 en 12 oktober 2014 vindt in Europa de internationale goudplevierentelling plaats. Deze is eens in de zes jaar en heeft als doel de populatieontwikkeling te monitoren. In Nederland nemen de aantallen af en..
Op 2 oktober arriveerde de eerste golf van kolganzen in Nederland. Op telposten werden in totaal meer dan 90.000 overvliegende exemplaren geteld. De ganzen zijn iets later dan vorig jaar, maar nog steeds erg vroeg. Het laatste..
In delen van het land behoren boerenzwaluwen in september tot de talrijkste doortrekkers. Eindelijk eens een soort waarvan een doorsneetelpost de dagtotalen van Falsterbo, Zuid-Zweden, met gemak kan verslaan...
De grote zilverreiger was een kwart eeuw geleden een zeldzaamheid. Tegenwoordig kent iedereen ‘de witte reiger’. Het is een jaarlijkse broedvogel met in sommige jaren bijna 200 broedparen. In het winterhalfjaar zitten er duizenden..