Natuurberichten
Uitgever: Stichting Bargerveen
Stichting Bargerveen werkt aan duurzaam, systeemgericht herstel, ontwikkeling en behoud van natuur. Wij ontwikkelen ecologische kennis door middel van onderzoek, beheer-experimenten, monitoring en landschapsecologische systeemanalyses (LESA). Deze kennis vertalen we naar de praktijk van beheer en beleid.Pagina 3 van 14 - 139 Resultaten

Voor efficiënt en duurzaam natuurherstel en –beheer is kennis nodig van soorten en de ecosystemen waarin zij leven. Stichting Bargerveen kijkt dit jaar terug op 30 jaar kennisontwikkeling voor systeemgericht natuurherstel. Het..

In de droge duinen hinderen diverse overlast gevende soorten, zoals de invasieve exoten bezemkruiskruid, Amerikaanse vogelkers, mahonie, rimpelroos en dwergmispel, zowel de natuurkwaliteit als -ontwikkeling en het beheer. Voor..
Het toedienen van steenmeel is een relatief nieuwe maatregel om de verzuring van bossen tegen te gaan. Miljoenpoten spelen een belangrijke rol in deze ecosystemen en het toedienen van steenmeel kan een negatieve invloed hebben op..

Of je nu een berm maait, een sloot baggert, een dijk versterkt of een stuw plaatst; de kans dat je bij het uitvoeren invasieve exoten tegenkomt en verspreidt is groot. Daarom is er een onlangs een Praktisch handelingskader..

De invasieve exoot watercrassula vormt in toenemende mate een probleem in de Zeeuwse natuurgebieden. Slikoevers zoals in de Sophiapolder verdwijnen onder een dikke laag watercrassula. Het Zeeuwse Landschap, de provincie Zeeland en..

Mieren verspreiden plantenzaden, zijn gastheer en voedsel voor andere diersoorten en woelen de bodem om. Vooral in voedselarme heide en stuifzand kunnen ze de bodem, en daarmee het hele ecosysteem, sterk beïnvloeden. De komende..

Historische data van waarnemingen van flora en fauna dragen bij aan ons begrip van hoe een ecosysteem eruitziet, maar ook hoe een veranderende soortensamenstelling een gevolg kan zijn van bijvoorbeeld een veranderend klimaat...

In beekdalen lagen vroeger uitgestrekte venen die als een natuurlijke spons waterpeilen in het landschap reguleerden. Dit veen is nu nog sporadisch aanwezig. Met het toenemen van extreem weer - grote droogte en wateroverlast bij..

Steeds vaker komen terreinbeheerders, aannemers en loonwerkers invasieve exoten tegen tijdens hun werk. Werkzaamheden voor ruimtelijke ontwikkeling, regulier beheer of onderhoud die (onbedoeld) kunnen leiden tot verspreiding van..
Bodemverzuring van Nederlandse heidelandschappen heeft geleid tot het verdwijnen van diverse plantensoorten en bedreigt nu ook de fauna. Onderzoekers zijn naar Denemarken gereisd om heischrale graslanden te onderzoeken die..