Natuurberichten
Uitgever: De Vlinderstichting
De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.Pagina 29 van 195 - 1947 Resultaten

Een van de manieren om nachtvlinders te zien te krijgen, is stropen of smeren. Rond zonsondergang smeer je met een kwast een speciaal, zeer zoet mengsel op bomen of paaltjes en controleert deze vanaf een uur na zonsondergang...

De afgelopen twee maanden waren er niet veel dagvlinders te zien en duidelijk minder dan het gemiddelde van de afgelopen dertig jaar. Vooral de normaal heel algemene nazomervlinders als dagpauwoog, kleine vos en gehakkelde aurelia..

Een jaar of twintig geleden was het een bijzonderheid als je een oranje luzernevlinder in Nederland zag. Af en toe was er een heel goed jaar voor deze trekvlinder. Inmiddels komt hij regelmatiger voor. De vlinders kunnen ieder..

Het bont zandoogje is een algemene vlinder, die inmiddels in het hele land voorkomt. Dat was een jaar of dertig geleden wel anders. Toen was het een echte bosvlinder die beperkte verspreiding had in Nederland. Het bont zandoogje..

Terugdringen van stikstofovermaat in de natuur vergt een grote inspanning. Daarbij is het nodig om te weten of de doelen gehaald worden. Het bijhouden daarvan gebeurt nu voor een belangrijk deel op basis van metingen en modellen..

Vlinders houden van bloemen, dat weten we allemaal. Ze zitten graag op de vlinderstruik, de Verbena en de spoorbloem in de tuin, op de mooie paarse heide en langs slootkanten op de kattenstaart en koninginnenkruid. Maar nu, in de..

Sommige vlinders zijn maar eenmaal een periode in het jaar te zien, maar er zijn er ook die twee, drie of zelfs meer generaties hebben. Het landkaartje heeft tegenwoordig drie generaties per jaar en deze vliegt vanaf half augustus..

De nazomer is een tijd dat er veel libellen te zien zijn. Vooral de grotere ‘echte’ libellen zijn er volop. Veel van de glazenmakers en heidelibellen lijken op elkaar, maar als je weet waarop je moet letten dan kun je ze vaak best..

De kleine vuurvlinder is een algemene dagvlinder die voorkeur heeft voor bloemrijke plekken. Ze zijn te vinden in bloemrijke wegbermen, parken en groenstroken. Ze komen ook wel in tuinen als daar bloemrijk grasland in de buurt is...

Het scheefbloemwitje is nog geen tien jaar in ons land, maar komt al vrijwel overal voor. Toch zijn er in het noorden en noordwesten ook nog veel plaatsen waar er nooit een is gezien. Nu, in augustus en september, zwerven..