nachtvlinders op rot fruit

Het fruit kan niet rot genoeg zijn

De Vlinderstichting
1-SEP-2022 - Vlinders houden van bloemen, dat weten we allemaal. Ze zitten graag op de vlinderstruik, de Verbena en de spoorbloem in de tuin, op de mooie paarse heide en langs slootkanten op de kattenstaart en koninginnenkruid. Maar nu, in de nazomer is ook fruit geliefd bij een aantal vlinders. Maar dan wel het liefst rottend fruit.

De atalanta staat bekend om de voorkeur voor (rottend) fruitIn een boomgaard in de Betuwe ligt volop valfruit te rotten onder de boompjes. Zo op het oog is het er rustig, maar als je tussen de boompjes door loopt zie je tientallen atalanta’s opvliegen en af en toe een gehakkelde aurelia en een bont zandoogje. Deze vlinders zijn dol op rottend fruit. Niet alle dagvlinders laten zich verlokken, koolwitjes en blauwtjes kom je er zelden tegen.

De vlinders halen uit het rotte fruit energie in de vorm van de suikers. Dat ze met name op rottend en al wat gistend fruit zitten, heeft te maken met het feit dat ze daar makkelijker bij kunnen met hun roltong. De geur van het licht alcoholische fruit lokt ze dan ook sterk aan. Dat gebruiken nachtvlinderaars als ze aan het stropen gaan. Ze smeren stroop met suiker en wat alcohol op bomen en daarmee lokken ze nachtvlinders. Rotte banaan erbij helpt ook om nog meer vlinders te lokken en dat heeft vast ook te maken met de sterke zoete geur die daarvan af komt.

Vlinders op rot fruit, v.l.n.r. boven: agaatvlinder, gehakkelde aurelia & volgeling, onder: huismoeders, bont zandoogje en witte-l-uil

Huismoeder met de roltong in de druifOok sommige nachtvlinders zijn notoire bezoekers van rot fruit. De huismoeder, een zeer algemene grote nachtvlinder, zie je vaak op stroop, maar ook op rottend fruit. De agaatvlinder en nog een tiental andere motten zijn ook regelmatig op fruit te vinden.

Wil je nachtvlinders te zien krijgen dan loont het dus de moeite om in de tuin een schaal met rot fruit neer te zetten. Dat kan gaan om appels, peren, druiven, pruimen, perziken en meer, maar voorwaarde is wel dat ze overrijp zijn.

 

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting