Natuurberichten

Uitgever: FLORON

FLORistisch Onderzoek Nederland (FLORON) is de soortenbeschermingsorganisatie die zich inzet voor verspreidingsonderzoek naar en bescherming van de wilde planten in Nederland. Samen met honderden vrijwilligers zetten wij de Nederlandse flora op de kaart.

Pagina 28 van 56 - 560 Resultaten

Bloeiend Engels gras (foto: Egbert de Boer)

Als je de komende dagen over de Veluwse snelwegen (A1, A6, A50) naar je bestemming snelt, valt onwillekeurig ergens je oog op de felroze gekleurde (midden)bermen. Deze roze waas verschijnt de laatste jaren op steeds meer plaatsen...


Lees verder 22 mei 2014   10 jaar oud

In Drenthe komt de Zwartblauwe rapunzel nog in acht kilometerhokken voor. Dit blijkt uit een inventarisatie van een groep vrijwilligers die op 12 mei alle van oudsher bekende groeiplaatsen in het Drentsche Aa gebied hebben..


Lees verder 15 mei 2014   10 jaar oud

Begint de als sierboom aangeplante Kaukasische vleugelnoot in Nederland te verwilderen? Het lijkt erop als we de situatie in Rotterdam bekijken. Sinds enkele jaren worden langs de Rijnhaven jonge bomen gevonden die zich spontaan..


Lees verder 2 mei 2014   10 jaar oud

Van de ruim dertig in Nederland voorkomende soorten varens groeien er een aantal voornamelijk op muren. Eén van deze muurvarens is de zeldzame en beschermde Schubvaren. De Schubvaren is van nature een rotsplant en werd in ons..


Lees verder 22 april 2014   10 jaar oud
Rivierduinzegge bloeiwijze, bovenste aartjes met bovenin vrouwelijke bloemen (foto Wieger Poelstra)

Onbekend maakt onbemind. Dat geldt zeker voor Rivierduinzegge, een dubbelganger van de algemeen voorkomende Zandzegge. In 2012 is ze massaal aangetroffen over een lengte van tien kilometer in de wegbermen van de N34 in het oosten..


Lees verder 11 april 2014   10 jaar oud
'Gapend' bloemetje van Duinvogelmuur (foto Jelger Herder)

De omstandigheden zijn nu ideaal om Duinvogelmuur te spotten. Dit plantje, dat erg veel lijkt op 'gewoon' Vogelmuur, is namelijk alleen in het vroege voorjaar te vinden. Bovendien opent ze haar kleine bloemen alleen maar op..


Lees verder 1 april 2014   10 jaar oud
Habitus van Aziatische veldkers

Wederom een nieuwe veldkers? Met die vraag werd door Rutger Barendse in 2009 op waarneming.nl opgeroepen uit te kijken naar een niet eerder in Nederland aangetroffen veldkers. Deze nieuweling is sindsdien op verschillende plekken..


Lees verder 16 februari 2014   10 jaar oud
Oxneria huculica

Hoe groot is de kans dat je als natuurliefhebber een foto maakt van een met kleurrijke korstmossen begroeide boom, en dat er dan een soort op staat die nog niet eerder in Nederland is gevonden? Heel klein, maar IVN-natuurgids..


Lees verder 25 januari 2014   10 jaar oud
Koningsvaren, na 26 jaar weer op een Amsterdamse kademuur (foto: Valentijn ten Hoopen)

Het gaat behoorlijk goed met de Amsterdamse muurplanten. Dit blijkt uit een inventarisatie van een groep vrijwilligers die in 2013 kilometers aan Amsterdamse grachtengordel heeft afgezocht op muurplanten. Er werden tien beschermde..


Lees verder 23 januari 2014   10 jaar oud

Weinig mossoorten spreken zo tot de verbeelding als Kaboutermos. Deze soort valt op vanwege zijn kenmerkende grote en scheve sporenkapsels. Vers zijn deze nog slank en frisgroen, later worden ze dikker en roodachtig en gaan ze op..


Lees verder 12 december 2013   10 jaar oud

Archief