Natuurberichten
Uitgever: Sovon Vogelonderzoek Nederland
Vogels tellen, dat is de kernactiviteit van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Met landelijke telprojecten gedurende het hele jaar houden we bij welke soorten vogels waar voorkomen en hoeveel. Onafhankelijkheid, objectiviteit en borging van kwaliteit zijn onze kernwaarden. De resultaten van de tellingen vormen namelijk een belangrijke basis voor het natuurbeleid en -beheer in ons land en worden voor een breed aantal toepassingen gebruikt. Daarnaast zoeken we naar verklaringen van veranderingen middels onderzoek. Waarom gaan vogelsoorten in aantal achteruit of vooruit? Sovon is een non-profit organisatie met een ANBI-status.Pagina 26 van 75 - 744 Resultaten
Augustus is bij uitstek de maand waarin je reuzensterns in Nederland kunt tegenkomen. Vanuit de broedgebieden rondom de Oostzee trekken ze zuidwaarts naar West-Afrika. Hoeveel exemplaren van deze grootste stern ter wereld zijn er..
Tijdens rustige zomeravonden in augustus kun je ze langs de kust en rivieren tegenkomen: groepjes oeverlopers. Ze verzamelen zich al roepend en trekken verder. De najaarstrek van deze kleine steltloper is in volle gang. 's Nachts..
Helpt bescherming van vogels? Een nogal algemene vraag, maar wel eentje die gesteld mag worden. Onderzoekers onder leiding van de RSPB hebben recent uitgezocht of vogels die in Europa zijn beschermd via de Vogelrichtlijn daar ook..
Net als vorig jaar kunnen we in 2015 spreken van een goed jaar voor de steltkluut. Er zijn al zeker 15 broedende paren gemeld. Daarvan bleken er aardig wat succesvol, terwijl steltkluten niet bepaald bekend staan als succesvolle..
Dit voorjaar zijn heel wat vogeltellers voor dag en dauw op pad gegaan om in hun atlasblok (5 bij 5 kilometer) broedvogels te tellen. Dit broedseizoen was voor de vogelaars het derde en laatste voor de Vogelatlas...
Niet alleen in Nederland, maar ook elders in Europa worden vogelwaarnemingen geregistreerd en opgeslagen. Het gaat om miljoenen waarnemingen. Wat hiermee mogelijk is, valt te zien op het Euro Bird Portal van de Europese..
De kraanvogel als broedvogel in Nederland: het leek tot voor kort ondenkbaar. Het was toch een schuwe vogel, met de dichtstbijzijnde broedplaatsen in het noordoosten van Duitsland? Maar in het spoor van een spectaculaire toename..
Om het raspende geluid van de mysterieuze kwartelkoning te horen, moet je dit voorjaar vooral in Groningen zijn. Bijna driekwart van de getelde exemplaren zit in deze provincie, vooral in de uitgestrekte graan- en luzerneakkers..
De afgelopen twee winters waren zacht, dus gunstig voor standvogels die het hele jaar bij ons blijven. De Spreeuw laat na jaren van achteruitgang een lichte toename zien. Bij Blauwe Reiger, Waterhoen en Winterkoning zien we dat..
Een bijzonder verschijnsel: een net uitgevlogen spreeuw die zijn ouders helpt bij het voeren van hun tweede legsel. De webcam van NestKastLIVE.nl legde het onomstotelijk vast. Dit gedrag wordt in de biologie omschreven als..