Natuurberichten
Uitgever: De Vlinderstichting
De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.Pagina 25 van 195 - 1947 Resultaten

Libellen zie je soms met flinke aantallen boven het water. Maar zwermen van honderden bij elkaar in de lucht zijn wel heel bijzonder. In de hete zomers van 2018 en 2019 werden zeer grote zwermen hoogvliegende libellen waargenomen...

Misschien heeft u ze al wel ontdekt, de dagpauwoog achterin de schuur of die kleine vos in de garage boven de tuinstoelen. Deze dagvlinders zijn in winterslaap en zoeken daarvoor beschutte koele plekken, zoals holle bomen,..

Cascade, de branchevereniging voor delfstofwinnende bedrijven, heeft samen met De Vlinderstichting een routekaart ontwikkeld om op winlocaties meer leefgebied te creëren voor bestuivers zoals vlinders, bijen en zweefvliegen. Deze..

Libellen komen overal voor, in bossen, graslanden, steden en ook in de tuin. Voor de voortplanting hebben ze wel water nodig, maar jagen doen ze op alle plekken waar insecten zijn om te eten. Om libellen te tellen is het wel..

Afgelopen vier jaar hebben 115 zeer gemotiveerde agrariërs nacht- en dagvlinders geteld op hun boerenbedrijf. Zij verzamelden hiermee belangrijke informatie over de vlinderstand op het platteland. Door nachtvlinders te monitoren..

In de loop van februari loont het de moeite om te gaan stropen. Dat betekent in dit geval een zoete stroop in kleine plekjes op bomen smeren om daarmee nachtvlinders te lokken. In februari en maart zijn de winter- en..

Veel mensen houden van vlinders, vinden ze mooi en gaan graag op pad om ze te zien te krijgen. Voor een goede bescherming is het ook belangrijk dat we weten welke soorten waar voorkomen. Daarom vragen we mensen om de vlinders die..

Dat nachtvlinders populair zijn, zien we aan de enorme toename aan waarnemingen. In 2022 zijn we de magische grens van 10.000.000 waarnemingen in Noctua, de meest complete nachtvlinderdatabase in beheer van de Werkgroep..

We blijven maar te maken hebben met extremen. De zomers van 2018, 2019 en 2020 waren erg droog, daarna volgde een uitermate natte zomer in 2021 en 2022 was weer extreem droog. In het beheergebied van Waterschap Rijn en IJssel werd..

In 2015 verscheen het eerste scheefbloemwitje in ons land en in de jaren erna was er sprake van een zeer sterke uitbreiding. Inmiddels is dit witje al verspreid door vrijwel het hele land gezien, maar in het afgelopen jaar, 2022,..