Natuurberichten

Uitgever: Wageningen University

Pagina 24 van 46 - 459 Resultaten

Hagedis en kikker met witte achtergrond

In Nederland komen een aantal soorten amfibieën en reptielen voor die veel op elkaar lijken. Om meer inzicht te krijgen in hoe mensen amfibieën en reptielen op naam brengen, hebben we een enquête ontwikkeld waarin u wordt gevraagd..


Lees verder 11 juli 2018   6 jaar oud
Koolmees eet pop van eikenprocessierups

Eerder legden we vast dat mezen jonge en oudere eikenprocessierupsen eten. Nu hebben we op film vastgelegd dat koolmezen ook poppen uit de nesten halen. Het is hard werken voor de koolmees. De poppen zitten in een taaie cocon...


Lees verder 3 juli 2018   6 jaar oud
Koolmees in nest processierups Silvia Hellingman

Eerder hebben we aangetoond dat koolmezen zowel jonge als oudere eikenprocessierupsen eten. Twee video's laten nu zien dat ze ook rupsen opeten die overdag in de karakteristieke eikenprocessierupsnesten verscholen zitten. Ze maken..


Lees verder 30 juni 2018   6 jaar oud
Groot aantal eikenprocessierupsen

We hebben een verklaring voor het grote aantal eikenprocessierupsen dit jaar, de minder succesvolle preventieve bestrijding en voor een hele serie vreemde waarnemingen. Eikenprocessierupsen blijken één of misschien zelfs enkele..


Lees verder 24 juni 2018   6 jaar oud
Tekenbeet

Onderzoekers van het RIVM en Wageningen University verwachten dat we in juni en juli ruim 500 duizend tekenbeten oplopen, de helft van het jaarlijkse aantal tekenbeten. Het aantal tekenbeetmeldingen lag in de eerste vijf maanden..


Lees verder 18 juni 2018   6 jaar oud
Ponticola kessleri. Kesslers grondel

Is te voorspellen of nieuwe uitheemse soorten, zoals vissen uit de Zwarte Zee, zich in Nederland zullen handhaven en inheemse soorten verdringen? Onderzoekers van Wageningen University & Research en van de Radboud Universiteit..


Lees verder 17 juni 2018   6 jaar oud
Platgeslagen huissteekmug

Het weer de afgelopen weken was gunstig voor de huissteekmug. De eerste generatie kwam volgens onze berekeningen al eind mei tevoorschijn. Bijna een maand eerder dan normaal. Door de hoge temperaturen en voldoende neerslag komt..


Lees verder 13 juni 2018   6 jaar oud
Eikenprocessierupsen laag op stam langs weg

Door het zeer warme weer is de ontwikkeling van de eikenprocessierups flink versneld. Door de hitte verplaatsen de rupsen hun nesten naar lager in de boom of zelfs in de grond, op zoek naar verkoeling. De rupsen zijn ook extra..


Lees verder 30 mei 2018   6 jaar oud
Sterke neodymiummagneet aan de kraag van een koe

Het eerste wetenschappelijke onderzoek naar gevoeligheid van vee voor het magnetische noorden door onderzoekers van Wageningen Universiteit onthult dat deze grote zoogdieren in rust niet in Zuid-Noordrichting staan. Deze bevinding..


Lees verder 27 mei 2018   6 jaar oud
Grassen volop in bloei

Mensen met een graspollenallergie wacht een zware periode, de piek van het graspollenseizoen begint dit weekend. Vanaf zaterdag is het zeer warm, zonnig en droog. Daardoor stijgt de hoeveelheid graspollen in de lucht aanzienlijk...


Lees verder 25 mei 2018   6 jaar oud

Archief