Natuurberichten
Uitgever: De Natuurkalender
De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.Pagina 23 van 72 - 717 Resultaten
De afgelopen week publiceerde De Natuurkalender het jaaroverzicht over 2013. Zeker nu we net een winter achter de rug hebben die zo warm was als een normale maartmaand en een maartmaand die bijna twee graden warmer was dan normaal..
De afgelopen week werd in de pollenval van het LUMC al het eerste berkenpollen aangetroffen. De Pollenplanner op Allergieradar.nl geeft aan dat de komende dagen onder invloed van de verwachte zeer hoge temperaturen in heel het..
Door de aanhoudende warmte is Nederland ten opzichte van 2 februari al ruim 20 procent groener geworden. Het contrast met vorig jaar is groot. Op 10 maart was Nederland in vergelijking met 26 maart 2013 bijna 20 procent groener...
Door de uitzonderlijk zachte winter komen de eerste eikenprocessierupsen mogelijk al in de eerste week van april uit het ei. Gemeenten moeten hierdoor in vergelijking met voorgaande jaren eerder met preventieve bestrijding..
Door de zeer hoge temperaturen loopt het verwachte tekenactiviteitsniveau deze dagen sterk op, en is het extra raadzaam om te controleren op tekenbeten na een dag in het groen. In het zuidoosten wordt zelfs de categorie ‘Zeer..
Door de zeer hoge wintertemperaturen komen veel tuinplanten al in bloei of in blad. Als je naar de klimhortensia, de pioenroos, de magnolia, de helleborus en sommige prunussen kijkt, dan lijkt het al volop lente. De ontwikkeling..
Door de aanhoudende zeer hoge temperaturen komen steeds meer sneeuwklokjes, gele kornoeljes en zwarte elzen in bloei en daarmee ontwikkelt de voorlente zich steeds verder. Door de paar koude dagen met lichte nachtvorst aan het..
In Zwitserland en Italië is de kever Ophraella communa ontdekt die in staat blijkt om de in Europa en Nederland oprukkende hooikoortsplant en akkeronkruid ambrosia uit te roeien. Dit blijkt uit een deze week gepubliceerd artikel..
Door de aanhoudende warmte in afgelopen weken is Nederland negen procent groener dan twee weken geleden. Het landoppervlak is inmiddels al ruim 30 procent groener dan een jaar geleden. De ontwikkeling in de natuur ligt nu ongeveer..
In Oost-Groningen deed koning winter afgelopen week zijn intrede met ijsvorming op het open water als gevolg. Op basis van satellietbeelden is de ontwikkeling van het ijs en de sneeuwbedekking op het Oldambtmeer, Schildmeer en..