Natuurberichten

Uitgever: Sovon Vogelonderzoek Nederland

Vogels tellen, dat is de kernactiviteit van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Met landelijke telprojecten gedurende het hele jaar houden we bij welke soorten vogels waar voorkomen en hoeveel. Onafhankelijkheid, objectiviteit en borging van kwaliteit zijn onze kernwaarden. De resultaten van de tellingen vormen namelijk een belangrijke basis voor het natuurbeleid en -beheer in ons land en worden voor een breed aantal toepassingen gebruikt. Daarnaast zoeken we naar verklaringen van veranderingen middels onderzoek. Waarom gaan vogelsoorten in aantal achteruit of vooruit? Sovon is een non-profit organisatie met een ANBI-status.

Pagina 21 van 75 - 746 Resultaten

bijeneter met prooi

Sinds een jaar of tien worden we vrijwel jaarlijks verwend met broedende Bijeneters in ons land. Het vorige jaar, 2015, betekende een record met 12 broedparen, waarvan de meeste succesvol waren. Hoe stond het ervoor in 2016?..


Lees verder 13 augustus 2016   8 jaar oud
Haematopus ostralegus. Scholekster

Op 1 augustus werd op de Maasvlakte een scholekster van minstens 46 jaar oud gezien. De vogel droeg een aluminium ring met een code, die werd afgelezen door vogelaars Hans Keijser en Evert Eijkelenboom. Nooit eerder werd zo’n oude..


Lees verder 5 augustus 2016   8 jaar oud
Visarend nest (eenmalig gebruik)

Sommige vogelaars worden al wat onrustig. Want wanneer vliegt de jonge visarend van het nest in de Biesbosch af? De vogel is weliswaar volgroeid, maar neemt alle tijd om zijn vleugels te trainen. Het is vol spanning wachten op de..


Lees verder 29 juli 2016   8 jaar oud
crex crex, kwartelkoning

Voor kwartelkoningen en porseleinhoentjes is het voorjaar nog niet voorbij. Ze duiken nog steeds op nieuwe plekken op. Kwartelkoningen laten hun raspende roep in ruigtes en akkerbouwgebieden horen. Porseleinhoentjes slaan hun..


Lees verder 9 juli 2016   8 jaar oud
Passer domesticus. Huismus, man

Onderzoekers hebben het DNA vergeleken van Nederlandse huismussen die in musea zijn bewaard met in het wild levende huismussen. Hieruit komt naar voren dat sinds de jaren tachtig, toen de huismus hard achteruit ging, de wilde..


Lees verder 1 juli 2016   8 jaar oud
Pijlsnel vliegen de parkieten in de schemering naar hun slaapplaats

In de grote steden in West-Nederland is de Halsbandparkiet een normale verschijning geworden. Een nieuwe studie van het Europese onderzoeksnetwerk Parrotnet, waaraan ook Sovon meedoet, laat zien dat de soort ook aan een opmars..


Lees verder 25 juni 2016   8 jaar oud
Europese kanari

Voor de duidelijkheid: het gaat niet om het felgele pietje in de Nederlandse volières. Wel om de grijsgeel gekleurde Europese kanarie, een inheemse broedvogel. Deze vogel, met zijn vleermuisachtige baltsvlucht en ‘knisperende’..


Lees verder 17 juni 2016   8 jaar oud
Wielewaal

Bijna iedereen weet dan dat het gaat over de wielewaal. Het is een echte zomervogel. Wielewalen komen terug uit tropisch Afrika in mei en vertrekken weer in juli en augustus. Op dit moment is het karakteristieke ‘dudeljo’ te..


Lees verder 10 juni 2016   8 jaar oud
Zeearend jong 2016 Lauwersmeer

Op 1 juni ringden Sovon-medewerkers voor het eerst sinds 2013 weer een jonge zeearend in het Lauwersmeer. Het forse vrouwtje woog bijna 5 kilogram. In 2014 en 2015 mislukten de broedpogingen van de arend in het gebied. De zeearend..


Lees verder 3 juni 2016   8 jaar oud
Kwartelkoning

Altijd spannend: nachtelijke tochten om op zoek te gaan naar kwartelkoningen. Sinds de eeuwwisseling worden de 'crexen' ieder voorjaar geteld én beschermd. Zo’n 150 waarnemers gaan in juni ’s nachts het veld in, maar elke..


Lees verder 28 mei 2016   8 jaar oud

Archief