Natuurberichten

Uitgever: Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED)

Het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica – of kortweg IBED - van de Universiteit van Amsterdam is een onderzoeksinstituut waar ruim 150 onderzoekers hun expertise op het gebied van ecologie, evolutie, aardwetenschappen en milieukunde combineren om te begrijpen wat de drijvende krachten zijn achter de veranderingen die we in onze natuurlijke omgeving zien.

Pagina 2 van 4 - 35 Resultaten

Kleine zwaan (Cygnus bewickii)

Kleine zwanen vliegen bij warm weer minder ver tijdens hun herfsttrek. Klimaatverandering heeft dan ook geleid tot een verschuiving van het wintergebied. Voor het eerst konden Nederlandse vogelonderzoekers de specifieke keuzes..


Lees verder 6 oktober 2023   1 jaar oud
gentiaanblauwtje - primair

De levensvatbaarheid van het gentiaanblauwtje staat onder druk. Een stikstof- en droogtegevoelige habitat, een zeldzame waardplant en waardmieren waarover nog veel onbekend is, zorgen voor veel vragen over de beste route naar..


Lees verder 20 september 2023   1 jaar oud
Parende motten

Mannelijke motten halen een ingrediënt van het feromoon dat zij gebruiken tijdens de balts uit planten. Dit ontdekten onderzoekers van de UvA en de North Carolina State University. Begin augustus publiceerden zij hierover in het..


Lees verder 15 augustus 2023   1 jaar oud
Amazon canopy

In bepaalde bossen in het Amazonegebied die de afgelopen honderden jaren door menselijk toedoen zijn veranderd, groeien meer plantensoorten die beter bestand zijn tegen branden en droogte...


Lees verder 5 augustus 2023   1 jaar oud
Kraaghagedis

Een nieuw model verklaart waarom miljoenen jaren geleden meer diersoorten uit Azië de sprong naar het Australische continent maakten dan andersom: het klimaat waarin de soorten evolueerden speelde een belangrijke rol. Dat..


Lees verder 10 juli 2023   1 jaar oud
Stuifkuil in grijs duin

In de duinen is de depositie van stikstof sinds het begin van de jaren negentig flink afgenomen. Dat heeft geleid tot minder hoge en minder dichte grasmatten in het duinlandschap. Goed nieuws, want de bodem krijgt nu meer zonlicht..


Lees verder 22 mei 2023   1 jaar oud
Chimpansee

Lang dachten biologen dat chimpansees hun nesten maar zelden op de grond bouwen. Nieuw onderzoek toont aan dat dit juist een belangrijke component is van het gedragsrepertoire van een ondersoort in Congo. Het onderzoek, waaraan..


Lees verder 31 maart 2023   1 jaar oud
Mauritius

Veel inheemse diersoorten die zaden van planten verspreiden op het eiland Mauritius, zijn gedurende de afgelopen eeuwen uitgestorven. In plaats van de iconische soorten als de dodo en reuzenschildpad, zijn niet-inheemse..


Lees verder 16 maart 2023   1 jaar oud
Amazoneregenwoud

De snelheid van ontbossing in de Amazone is groter dan altijd werd gedacht. Daardoor bestaat het risico dat een drempelwaarde wordt bereikt, waarna het ecosysteem onomkeerbaar verandert. En dat kan catastrofale gevolgen hebben..


Lees verder 15 februari 2023   1 jaar oud
De Maaij Bergeijk

Vier fundamentele processen die de biodiversiteit vormgeven, verklaren waarom bepaalde ecosystemen op land en in zoet water gevoeliger zijn voor menselijke invloeden zoals klimaatverandering en vernietiging van leefomgevingen...


Lees verder 31 januari 2023   1 jaar oud

Archief