Natuurberichten
Uitgever: Staatsbosbeheer
Staatsbosbeheer beheert het groene erfgoed van Nederland; 273.000 hectare natuur die we beschermen, die je kunt beleven en die we samen met en voor anderen duurzaam benutten. Het zit in onze natuur.Pagina 2 van 19 - 185 Resultaten

In 2005 was de roerdomp verdwenen uit de rietmoerassen van de Oude Rijnstrangen in de Gelderse Poort. Sinds 2010 werkt Staatsbosbeheer stap voor stap aan het herstel van het rietmoeras. En met succes. De roerdomp is terug. “Dit..

Tienduizenden vogels gebruiken het als broed- en rustplaats; Rottumeroog. Omdat er vrijwel geen mens op dit Waddeneiland komt, heeft de natuur hier vrij spel. Begin dit jaar is het beheer ervan overgegaan van Staatsbosbeheer naar..

De mooiste periode om van het bos te genieten is de herfst, vinden velen. De verkleurende bladeren spelen hierbij natuurlijk een grote rol, maar misschien ook wel die typische herfstgeur. De combinatie van vocht en verterende..

Voor de biodiversiteit is maaien noodzakelijk. Anders overwoekeren bepaalde grassen de meer kwetsbare vegetatie. Maar door de vele regen dit jaar zijn veel terreinen erg nat en kunnen boswachters de maaiwerkzaamheden minder goed..

Nog niet zo lang geleden kleurden de Duitse gentiaan de kalkrijke hellinggraslanden in het oostelijk deel van het Limburgs Heuvelland aan het eind van de zomer helemaal paars. Nu zijn het er op zijn best enkele tientallen. “Met..

Al sinds 2002 onderhouden Staatsbosbeheer en het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland samen een levende genenbank in het Roggebotzand. Hier staan zeldzame autochtone bomen en struiken, afkomstig van unieke ouderplanten of..

Staatsbosbeheer beheert al 125 jaar bos. Bosbeheer is tegenwoordig veel complexer dan vroeger. Waar we onze bossen eerst vooral voor houtproductie gebruikten, heeft dat nu vele doelen voor ons: van biodiversiteit en CO2-opslag,..

Het ging al slecht met de bestuivende insecten zoals hommels, bijen en vlinders, maar dit jaar ziet het er nog somberder uit. “We zien bijna geen hommel of wilde bij meer”, zegt Staatsbosbeheer-boswachter Thomas van der Es op..

Zes hoogwatergolven zetten de Erlecomse waard afgelopen winter en voorjaar onder water. Nu groeit, bloeit, kruipt, zoemt en friemelt er weer van alles. Hoogwater hoort bij riviernatuur. De rivier brengt dood en leven. “Hij brengt..

Kwetsbare nestjes van de bontbekplevier lokaliseren en afschermen om het broedsucces te vergroten. Dat doet Staatsbosbeheer samen met andere natuurorganisaties en zo’n vijftig vrijwilligers de afgelopen vier jaar in Nationaal Park..