Natuurberichten
Uitgever: RAVON
RAVON is de onderzoeks- en kennisorganisatie op het gebied van amfibieën, reptielen en vissen.Pagina 19 van 78 - 773 Resultaten

In de Tungelroyse Beek komen sinds 2012 Aziatische modderkruipers voor. In 2019 werden in Vlaanderen ook de eerste dieren gevangen. Nu blijkt uit eDNA-onderzoek dat het niet om de Aziatische modderkruiper (Misgurnus..

De ringslang is met name in het zuidoostelijke deel van Friesland een redelijk algemene verschijning. In het noorden van de provincie lijkt de soort echter schaars. Om meer inzicht in de populatie te krijgen, is RAVON op zoek naar..

Op 20 juni organiseerde de Jaarrond Tuintelling een BioBlitz ter ere van haar vijfjarig bestaan. Het doel: zoveel mogelijk dieren en planten in de tuin ontdekken in één dag. En dat lukte: er werden 750 tellingen doorgegeven en..

Zondag 14 juni werd de eerste jonge levendbarende hagedis gesignaleerd in een Zuid-Limburgse mergelgroeve. Dat is extreem vroeg in het jaar. Normaal gesproken worden de meeste pasgeboren jongen van dit reptiel pas rond half juli..

Lezingen in kleine gezelschappen zijn een ideale manier om kennis uit te wisselen. Omdat dit vanwege de coronacrisis tijdelijk niet mogelijk is, heeft RAVON in het kader van het Signaleringsproject Exoten een digitale presentatie..

De Europese aal (paling) verkeert nog steeds in kritieke toestand. Daarom werken waterbeheerders, natuurorganisaties, de visserijsector en vrijwilligers met gebundelde krachten aan herstel van de soort. Eén van de belangrijkste..

Hoewel de maand februari erg nat was, is het nu op veel plekken al weer kurkdroog. Waterschappen, drinkwaterbedrijven en boeren maken zich zorgen, maar zeker ook voor de natuur is verdroging al jarenlang een van de grote..

Onderzoeksinstituten in Nederland, België en Frankrijk hebben samengewerkt aan het ontwikkelen van een methodiek om in stilstaande natuurlijke wateren de aanwezigheid van de exotische salamanderschimmel Batrachochytrium..

Op Sint Eustatius, een klein eiland en tevens bijzondere gemeente in Caribisch Nederland, is een zeldzame, nog voor het eiland onbekende, slangensoort gevonden. Het gaat om Antillotyphlops geotomus, oftewel in het Engels: Leeward..

Jaarlijks worden tientallen tot honderden dode palingen aangetroffen op de strandjes en kribvakken langs onze rivieren. Ze hebben wonden die eruit zien alsof de vissen ‘geknakt’ zijn en worden daarom ook wel ‘knakalen’ genoemd. Op..