Natuurberichten

Uitgever: Stichting ANEMOON

Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) is een organisatie voor vrijwilligers onderzoek in het mariene milieu.

Pagina 18 van 48 - 477 Resultaten

Gemarmerde streepschelp in situ

Onlangs trof een sportduiker in het Grevelingenmeer een opvallend maar klein mosselachtig schelpdiertje aan. Het gaat om de Gemarmerde streepschelp, die zelden of nooit zo dicht onder de kust wordt aangetroffen. Deze soort heeft..


Lees verder 30 juni 2019   5 jaar oud

Wetenschappers hebben de West-Europese populaties van de Hemelsblauwe knotsslak onderzocht. Hun conclusie is dat er hier niet één, maar drie nauwverwante soorten zeenaaktslakken met een blauwe band op de cerata aanwezig zijn. Twee..


Lees verder 16 juni 2019   5 jaar oud

Recent is door sportduikers een levende Witte wenteltrap gevonden in de Oosterschelde. In de afgelopen twintig jaar is deze soort, duikend in de Oosterschelde, slechts twaalf keer gemeld bij Stichting ANEMOON. Het betreft dus een..


Lees verder 2 juni 2019   5 jaar oud

In Nederland leven meerdere schelpdieren uit de familie der dunschalen. De Glanzende dunschaal (Abra nitida) komt voor in de Noordzee in wat dieper water. Eind jaren 80 dook het dier ook op in ondieper water in het Deltagebied...


Lees verder 19 mei 2019   5 jaar oud

In de eerste lentemaand zijn er langs onze kust gewoonlijk veel druiven te vinden. Op het strand is dit een aankondiging van het begin van de lente. Bij Zeedruifjes moet je niet denken aan fruit en wijn, maar aan kleine kwallen.....


Lees verder 5 mei 2019   5 jaar oud

Een verkennende analyse van de duikwaarnemingen in de Zeeuwse wateren laat over de laatste 10 jaar een toename zien van de 'waaiergarnalen'. De volgende vragen doen zich voor: neemt alleen de Bonte waaiergarnaal toe, gaat het om..


Lees verder 21 april 2019   5 jaar oud

Wakame is een exotisch zeewier dat al lang in Nederland voorkomt. De soort zette al in 1999 voet aan de grond in de Zeeuwse Delta. Hoewel een explosieve toename en uitbreiding uitbleven, spoelen op de Waddeneilanden en langs de..


Lees verder 10 februari 2019   6 jaar oud

Ooit leefden er Asgrauwe tolhorens waar nu Nederland ligt. Tot de laatste IJstijd. Daarna vormde Het Kanaal de noordelijke verspreidingsgrens. In 1994 vestigden ze zich met behulp van de mens en de klimaatopwarming in het Zeeuwse..


Lees verder 13 januari 2019   6 jaar oud

Fijn voor tuinders, minder prettig voor slakken, slakkenetende dieren en inventariserende slakkenzoekers. De warme en droge zomer van 2018 heeft onder de landslakken stevig huisgehouden; zowel huisjesslakken als naaktslakken..


Lees verder 30 december 2018   6 jaar oud

In de Noordzee vormen schelpdierbanken oases van biodiversiteit binnen woestijnen van zandbodems. In de afgelopen twee eeuwen zijn deze bijna volledig verloren gegaan. In 2016 werd een natuurlijke schelpdierbank ontdekt aan de..


Lees verder 16 december 2018   6 jaar oud

Archief