Natuurberichten

Uitgever: Naturalis Biodiversity Center

Naturalis Biodiversity Center is een internationaal opererend onderzoekscentrum. De ruim 120 onderzoekers en 200 gastonderzoekers die aan Naturalis verbonden zijn, houden zich bezig met het beschrijven, begrijpen en verklaren van biodiversiteit en geodiversiteit. Aan de basis van het onderzoek ligt de in twee eeuwen opgebouwde nationale collectie van 42 miljoen planten, dieren, fossielen en gesteenten.

Pagina 17 van 37 - 361 Resultaten

Symbiotische garnalen - garnalen die samenleven met andere soorten - verhuisden tijdens hun evolutie meerdere keren naar een andere gastheer, ontdekten onderzoekers van Naturalis. Van schelp naar zakpijp - en soms zelfs weer..


Lees verder 14 mei 2022   2 jaar oud
duingebied Hollandse Duinen

De snelle verspreiding van invasieve exoten vormt een bedreiging voor een van ons meest unieke en kenmerkende landschap: de Nederlandse duinen. Zo ook in het natuurgebied Hollands Duin, waar de giftige klimplant zwarte engbloem..


Lees verder 7 mei 2022   2 jaar oud
Wormslak

Bij het bestuderen van koraalriffen op Curaçao stuitte een team van onderzoekers van Naturalis en de Rijksuniversiteit Groningen op iets wat een wormslak bleek te zijn. Tot nu toe waren deze dieren niet bekend in het Caribisch..


Lees verder 30 april 2022   2 jaar oud
Voor het eerst sinds de start van de Nationale Bijentelling staat de gehoornde metselbij (Osmia cornuta) in de top drie van meest getelde bijen (bron: Tjomme Fernhout).

Duizenden Nederlanders telden weer mee tijdens de Nationale Bijentelling afgelopen weekend. Het weer was zonnig, maar veel bijen (en tellers) hadden last van de sterke wind. De gehoornde metselbij lijkt zich definitief te vestigen..


Lees verder 25 april 2022   2 jaar oud
De honingbij staat steevast op nummer 1 als meest getelde bij tijdens de Nationale Bijentelling.

Vandaag en morgen vindt de Nationale Bijentelling plaats. Draag bij aan de bescherming van de bij door een half uurtje de bijen en zweefvliegen in je tuin of op je balkon te tellen. Met de telgegevens hopen onderzoekers antwoord..


Lees verder 23 april 2022   2 jaar oud
hoogspanningsmast - primair

Langs de Nederlandse infrastructuur ligt een enorme potentie om biodiversiteit te versterken. Denk daarbij aan terreinen langs spoorlijnen, (snel)wegen, kanalen en waterwegen, rondom hoogspanningsstations en bermen. Om een..


Lees verder 16 april 2022   2 jaar oud
De aardhommel (Bombus terrestris)

Bestuivers zoals bijen, zweefvliegen en vlinders zijn onmisbaar voor de natuur en onze landbouw. Zonder bestuivers ontstaat schade aan ecosystemen en loopt onze voedselveiligheid gevaar. In dit licht wijst een internationale groep..


Lees verder 13 april 2022   2 jaar oud
Tulipa sylvestris, ook wel bekend als de wilde tulp

Nederland staat bekend om zijn prachtige en kleurrijke tulpen. Hoewel de meeste tulpen afkomstig zijn uit het Ottomaanse rijk, volgde Tulipa sylvestris, de wilde tulp, een ander pad. Anastasia Stefanaki en Tinde van Andel, beide..


Lees verder 9 april 2022   2 jaar oud

De Naturalis-collectie bevat al tweehonderd jaar een schedel en een opgezette vacht van een viskat, maar pas sinds kort is er aandacht voor. Door wetenschappelijk onderzoek komen we meer te weten over de geschiedenis van..


Lees verder 6 april 2022   2 jaar oud
Verschillende soorten mossen en algen hechten zich aan straattegels, bakstenen en beton.

Hoe kunnen we ‘verborgen’ organismen benutten om bomen beter te laten groeien, beton aantrekkelijk voor groen te maken en hittestress te meten? Gaan stadsbewoners milieubewuster handelen als ze hun tuinen wilder laten groeien en..


Lees verder 2 april 2022   2 jaar oud

Archief