Natuurberichten

Uitgever: EIS Kenniscentrum Insecten

EIS Kenniscentrum Insecten brengt de Nederlandse insecten en andere ongewervelden in kaart.

Pagina 17 van 41 - 410 Resultaten

De invasieve mediterrane draaigatjes doen het goed in Nederland. Sinds de ontdekking in 2013 is er geen jaar geweest dat er geen nieuwe kolonies zijn gemeld. De mieren beginnen een serieuze kostenpost te worden in verschillende..


Lees verder 4 januari 2021   3 jaar oud

Het mediterraan draaigatje is een inmiddels welbekende invasieve mierensoort die in een aantal woonwijken voor veel overlast zorgt, zowel binnen- als buitenshuis. Via opgepotte planten van tuincentra komen ze in Nederlandse..


Lees verder 14 december 2020   3 jaar oud
Sneeuwspringer, vrouwtje

In de winter kom je weinig volwassen insecten tegen. De meeste sterven in het najaar en de eieren, larven of poppen overwinteren op beschutte plekken. De sneeuwspringer is een uitzondering. Deze groene springertjes met..


Lees verder 7 december 2020   3 jaar oud
Olios argelasius

Een gevangen vrouwtje van een – hoogst waarschijnlijk geïmporteerde – mediterrane jachtkrabspin produceerde ruim zeven weken na haar vondst in Tilburg een eicocon waaruit vier weken later jonge spinnetjes kropen. Het blijkt dus..


Lees verder 2 december 2020   3 jaar oud

In de gemeente Ede heeft het natuurterrein ‘De Heide’ bij Bennekom de status van mierenreservaat gekregen. Een unieke gebeurtenis, want het is het eerste mierenreservaat in Nederland. Momenteel zijn er 28 mierensoorten gevonden,..


Lees verder 15 november 2020   4 jaar oud
Kirby's langsteelgraafwesp bij haar nest in de omgeving van Brussum.

In juli 2019 dook een nieuwe langsteelgraafwesp voor Nederland op bij Brunssum, Kirby's langsteelgraafwesp. In 2020 werden op dezelfde plek meerdere exemplaren en een nest van deze zuidelijke nieuwkomer aangetroffen. Ook andere..


Lees verder 13 november 2020   4 jaar oud
De vuurzwamveervleugelkever en de bruinzwarte vuurzwam

Eind 2019 werd de vuurzwamveervleugelkever voor het eerst in ons land gevonden, in Eindhoven. Met een halve millimeter is dit de kleinste kever van Europa. De larven en de kevers leven in de poriën van de bruinzwarte vuurzwam, een..


Lees verder 8 november 2020   4 jaar oud
Klokjeswespbij, vrouwtje

De bloemrijke graslanden van Zuid-Limburg herbergen een gigantische diversiteit aan planten en dieren. Dit werd weer eens benadrukt door de vondst van twee nieuwe bijensoorten voor Nederland in 2019 en 2020: de composietwespbij en..


Lees verder 19 oktober 2020   4 jaar oud

Begin augustus is voor het eerst sinds 74 jaar weer een populatie van de juchtleerkever gevonden in Nederland. Deze zeldzame kever leeft verborgen in grote holle bomen. De juchtleerkever en zijn leefgebied zijn strikt beschermd..


Lees verder 12 oktober 2020   4 jaar oud

Met het opwarmen van het klimaat wordt West-Europa steeds meer geschikt voor zuidelijke planten en dieren. We zien de laatste jaren dan ook een noordwaartse uitbreiding van vooral mobiele soorten. Eén van de soorten die al enkele..


Lees verder 7 oktober 2020   4 jaar oud

Archief