Natuurberichten
Pagina 1521 van 1627 - 16269 Resultaten
In de afgelopen twee weken zijn er weer volop jonge zandhagedissen gezien. Normaal gesproken valt de geboortepiek in de tweede helft van augustus, maar in warme zomers kan dat wat eerder zijn. ..
Eind augustus beginnen veel bekende Hollandse fruitsoorten te rijpen. Afhankelijk van het ras kunnen we in de nazomer en de herfst genieten van overheerlijk fruit van eigen bodem. Het grootste deel van de pruimen is al geoogst; de..
Sinds 2005 komt er op onze kust een klein onopvallend sponsje voor dat de Nederlandse naam “het weke sponsje” heeft gekregen. Wetenschappers zijn er nog niet helemaal uit of dit een soort is die al bekend was van de Europese kust..
Onderzoek naar de groeisnelheid van jonge egels uit vroege en late worpen toont aan dat de late egels veel sneller groeien dan vroeg in het jaar geboren egels. ..
Het gaat goed met het zeearendjong dat in 2008 uit het ei kroop in de Oostvaardersplassen. In dat jaar vlogen twee jongen uit: een mannetje en een vrouwtje. Het mannetje is eind juli gezien in Sleeswijk-Holstein in Duitsland. In..
Wanneer herstelmaatregelen in beken worden uitgevoerd, ontstaan soms nieuwe stukken beekloop. Vaak wordt er vanuit gegaan dat de ongewervelde waterdiertjes die in de oorspronkelijke beek leven, deze nieuwe plekken vanzelf weten te..
Ook onder de paddenstoelen kennen we exoten: soorten die bewust of onbewust zijn ingevoerd in Nederland. Veel van hen behoren tot de stinkzwammen. Sommigen worden maar een enkele keer gezien; anderen vestigen zich permanent. Meld..
Het is bijzonder, maar komt gelukkig steeds vaker voor: een zwarte ooievaar (Ciconia nigra) in Nederland. Afgelopen maandag vloog zo’n fraaie vogel boven het beheerkantoor van Natuurmonumenten in Vorden (De Graafschap). ..
Een goudalg luisterend naar de naam Ochromonas is in staat om giftige blauwalgen te verorberen en af te breken. “Dit kan een uitkomst zijn in de strijd tegen blauwalgplagen,” meent Ellen van Donk van het Nederlands Instituut voor..
De afgelopen 70 jaar overwinterden veel Nederlandse trekvogels steeds dichterbij hun broedgebied dan daarvoor. Volgens onderzoeker Marcel Visser van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) komt dit zeer waarschijnlijk..