Natuurberichten

Pagina 1478 van 1626 - 16251 Resultaten

Koolmees

De lente lijkt nog ver weg, maar sommige vogelsoorten gaan binnenkort al broeden. De meeste vogels broeden tussen maart en juni, maar turkse tortels bijvoorbeeld, beginnen al vanaf half februari met hun eerste legsel. Waar broeden..


Lees verder 12 februari 2010   14 jaar oud
Tongvaren
Foto: Wout van der Slikke

Dat strenge vorst een klap kan betekenen voor exotische waterplanten in ons land, beschreven we al eerder. Maar ook sommige landplanten zijn niet bestand tegen al te strenge en langdurige koude. Vooral sommige varensoorten op..


Lees verder 11 februari 2010   14 jaar oud
kleine watersalamander

In februari kunnen de eerste watersalamanders weer worden verwacht. Dat je zelfs in perioden met ijs en nog wat laatste resten sneeuw al kleine watersalamanders kunt waarnemen, bewijst de melding van de eerste kleine..


Lees verder 11 februari 2010   14 jaar oud
holleweg limburg klein

In bermen in Zuid-Limburg komen veel bijzondere planten en dieren voor. Zeldzaamheden als schoorsteenwesp, boswitje en grote muggenorchis zijn er nog te vinden. Deze soorten hebben het de laatste tientallen jaren wel steeds..


Lees verder 10 februari 2010   14 jaar oud
Kelkzwam in de sneeuw

Wie in dit barre winterhalfjaar de schitterende “Rode kelkzwammen” ziet wordt daar lyrisch van. Deze rode bekerzwammen komen vaak na de eerste nachtvorst al tevoorschijn en trotseren vorst, sneeuw en ijs. Kelkzwammen bezitten..


Lees verder 10 februari 2010   14 jaar oud
Boomklever

Wie nu een ommetje maakt in het bos, zal merken dat het voorjaar begonnen lijkt. Met name de bosvogels laten zich weer horen. Maar schijn bedriegt: als we de weerberichten mogen geloven zal het in de loop van de week wederom gaan..


Lees verder 9 februari 2010   14 jaar oud
konijn Jasja Dekker

Het uitzetten van konijnen op plekken waar de populatie zich maar traag of niet herstelt is een serieuze optie voor beheer. Dat blijkt uit een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift LUTRA van de Zoogdiervereniging. Wel..


Lees verder 9 februari 2010   14 jaar oud
Sneeuwklokje
Foto: Wout van der Slikke

Een van de meer bekende wijzen waarop planten de winter overleven is als bol. Sneeuwklokjes, die nu op steeds meer plaatsen het naderende einde van de winter aankondigen, zijn van die bolgewasjes. In de serie over ‘levensvormen’..


Lees verder 8 februari 2010   14 jaar oud
hakhout klein

Deze winter hebben hakhoutbrigades op diverse plaatsen in het land hakhout afgezet. Dit beheer, dat vroeger gangbaar was, is de laatste tientallen jaren steeds minder uitgevoerd. De vrijwilligers van de brigades herstellen dit..


Lees verder 8 februari 2010   14 jaar oud
Eerste bloei hazelaar, Wageningen, 7 december 2009

Door de sneeuw- en vorstperiode van het begin van 2010 zijn de hazelaar en de els sterk vertraagd in hun bloei. Het zachte herfstweer had geleid tot de zeer vroege bloei van enkele elzen en hazelaarsbomen. Door de koude periode,..


Lees verder 7 februari 2010   14 jaar oud

Archief