Natuurberichten

Pagina 1475 van 1626 - 16251 Resultaten

boomblauwtje berk klein

Volgens de vliegtijdvoorspelling voor de dagvlinders moeten we nog weken wachten voordat de vlinders zullen verschijnen. Het koele weer houdt ze nog lekker in winterslaap. Voor de popoverwinteraars moeten we dit jaar..


Lees verder 24 februari 2010   14 jaar oud
Tremella mesenterica
Gele Trilzwam
Nico Dam

Gele trilzwammen zoeken hun gastheer - een Schorszwam - hoog in de bomen. Met de invallende dooi ploffen de stukgevroren vruchtlichamen vervolgens als drabbige kwabben op de bosbodem. ..


Lees verder 24 februari 2010   14 jaar oud
blauwe reiger

De weerman zei het van de week toch echt op tv. Deze week wordt de warmste week in 2010 tot nu toe. Zouden we dan eindelijk verlost zijn van kou en sneeuw? De blauwe reigers krijgen het nu op de heupen en beginnen met takken te..


Lees verder 23 februari 2010   14 jaar oud
franjestaart vleermuis Groningen

In Groningen werden onlangs twee overwinterende exemplaren van de franjestaart aangetroffen. Dit is pas de tweede keer dat deze zeldzame vleermuissoort in de provincie is waargenomen...


Lees verder 23 februari 2010   14 jaar oud
donkere winteruil klein

In Zuid-Limburg wordt regelmatig - al vanaf oktober gedurende de hele winter - op smeer de donkere winteruil aangetroffen. Deze zeldzame nachtvlinder is in een aantal bosgebieden gevonden en lijkt hier vaste populaties te hebben. ..


Lees verder 22 februari 2010   14 jaar oud
Bloei zwarte els. Foto Paul Busselen

Bij vroege voorjaarsbloeiers denken we vooral aan soorten als sneeuwklokje en winterakoniet. Maar ook diverse windbestuivende boomsoorten zijn er vroeg in het jaar bij. Volgens de voorspellingsmodule van De Natuurkalender staat de..


Lees verder 22 februari 2010   14 jaar oud
Speenkruid

Het was koud de afgelopen maanden. De ontwikkeling in de natuur komt dit jaar twee weken later op gang dan vorig jaar. De achterstand op het extreem vroege 2008 is maar liefst 38 dagen. Toch ligt de ontwikkeling in de natuur..


Lees verder 21 februari 2010   14 jaar oud
marmergrondel

De marmergrondel breidt zich snel uit en wordt op steeds meer plaatsen in Nederland aangetroffen, met name rond de grote rivieren. Deze vissoort komt steeds noordelijker in Nederland voor en bewoont verschillende watertypen...


Lees verder 21 februari 2010   14 jaar oud
pestvogel; vierkant

Iedere winter zitten de vogelaars met smart te wachten op een beetje kleur in deze grauwe tijd van het jaar. Pestvogels zorgen voor dit beetje kleur, en hoe. ..


Lees verder 20 februari 2010   14 jaar oud
huisspitsmuis kop

De huisspitsmuis rukt de laatste jaren flink op. Nog nooit zijn zoveel exemplaren gevangen als in het afgelopen jaar. Maar mogelijk kan de huidige koude winter de opmars van deze soort remmen. Als gevolg van de koude en het..


Lees verder 20 februari 2010   14 jaar oud

Archief